Tájékoztatások listája

Az Európai Bizottság elfogadta azt a 222 tételből álló jegyzéket, amely egybegyűjti az élelmiszerek csomagolásán olvasható, egészséget befolyásoló tájékoztató kijelentéseket. Ezentúl a gyártók csak olyan meghatározásokat, állításokat tüntethetnek fel a termékeken, amelyek tudományosan megalapozottak.

Az új adatbázis megszületése fontos mérföldkő az élelmiszerek jelölésében. A lista egyértelművé teszi, hogy mely állítások tüntethetők fel a termékek csomagolásán, és melyek nem, ezzel segítve a vállalkozások tevékenységét, a vásárlók eligazodását. Az egészségre vonatkozó kijelentésekkel kapcsolatban fogyasztói elvárás, hogy az élelmiszereken tudományosan alátámasztott, valós információk szerepeljenek.

A gyártóknak fél éven belül felül kell vizsgálniuk az élelmiszereken korábban feltüntetett állításaikat. 2012. december közepétől tilos lesz közülük azokat használni, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság listáján.

Az EU-ban érvényes, illetve az elutasított lista megtalálható az Európai Bizottság, valamint a kormány szakmai honlapján, külön feltüntetve az engedélyezett állításokat, valamint az elutasított állításokat. Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) feladata, hogy betartassa az egészségre vonatkozó megállapításokkal kapcsolatos szabályokat.

Az élelmiszereken alkalmazható, egészségre vonatkozó állítások jegyzékét a Bizottság 432/2012/EU Rendelete tartalmazza.

 

OKSZ.hu