• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Két év alatt 43 százalékkal csökkentette élelmiszer-hulladékát a Tesco

A Tesco 2019. május 23-án harmadik alkalommal tette közzé éves jelentését a működése során keletkező élelmiszer-hulladékról. Az áruházlánc az elmúlt két évben 43 százalékkal csökkentette teljes élelmiszer-hulladékát, melyen belül az emberi fogyasztásra alkalmas hulladéknak minősített élelmiszer mennyiségét kétharmadával tudta mérsékelni.

A 2018/19-es pénzügyi évben 884.970 tonna élelmiszert forgalmazott Magyarországon az áruházlánc, amelynek 1,86 százalékát nem adta el. A 16.439 tonnányi élelmiszer-feleslegből 7821 tonnát jótékony célra hasznosított a Tesco. A megelőző évhez képest a keletkező teljes hulladék mennyisége 12 százalékkal, 8619 tonnára csökkent.

A Tesco volt az első (és máig egyetlen) kiskereskedelmi cég Magyarországon, amely nyilvánosságra hozta adatait a működése során keletkező élelmiszer-felesleg és –hulladék mennyiségéről. Az adatok azt mutatják, hogy a Tesco Magyarországon mindössze két év alatt 43 százalékkal csökkentette az élelmiszer-hulladékot, és több mint 14.000 tonna élelmiszert adományozott a rászorulóknak.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nem csak üzleti vagy jótékonysági célokat szolgál, kontextusba helyezve globálisan is fontossá válik. Környezetvédelmi oldalról nézve az élelmiszer-hulladék az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8 százalékáért felel. Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország volna, Kína és az USA után a harmadik legnagyobb károsanyag kibocsátó lenne. Ezért is tűzte ki célul az ENSZ 2030-ra az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségének 50 százalékkal való csökkentését[1]*. A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncaként a Tesco felelős szerepet vállal ebben a küzdelemben, és elkötelezett a cél megvalósítása iránt.

Az áruházlánc meggyőződése, hogy ami mérhető, az kezelhető, ezért az éves jelentése célja, hogy pontos képet adjon az élelmiszerfelesleg és -hulladék mennyiségéről annak érdekében, hogy még eredményesebben csökkenthesse a működése során keletkező pazarlást, és még több élelmiszert juttasson el a rászorulóknak.

„Az élelmiszer-pazarlás csökkentése globális kihívás: kilencből egy ember éhezik, miközben a világ élelmiszer-készletének egyharmadát elpazaroljuk. Ez hatalmas környezetterheléssel jár, és szükségtelenül növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását. Éppen ezért olyan fontos élelmiszer-hulladék adataink nyilvános publikálása, és hogy 2030-ra felére tudjuk csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a cél vezérelt minket abban, hogy ilyen jelentős fejlődést és eredményt érjünk el. A Tesco áruházakban értékesített élelmiszerek kevesebb mint egy százaléka megy veszendőbe, így már idén megközelítettük az ENSZ 2030-as célkitűzését. Nagyon büszke vagyok kollégáink, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület fantasztikus munkájára, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy a felesleges élelmiszer eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Segítségükkel sikerült kiváló eredményeket elérnünk az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésében, de sok még a tennivalónk, hiszen tavaly így is 2202 tonna olyan, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-feleslegünk keletkezett, amelyet nem tudtunk eladományozni. Ez tovább ösztönöz arra, hogy a jövőben is keményen dolgozzunk a hasznosítható élelmiszerek megmentésén. Továbbá arra ösztönzünk minden élelmiszeripari vállalatot, hogy csatlakozzon hozzánk ennek megvalósításában, és tegye közzé saját élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait” – mondta Pártos Zsolt, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A 2018/19-es pénzügyi évben a Tesco Magyarország összesen 884.970 tonna élelmiszert értékesített, amiből 16.439 tonna felesleg keletkezett. Ebbe a mennyiségbe beletartozik az emberi fogyasztásra alkalmatlan, az emberi fogyasztásra adományozott, valamint az állatmenhelyeknek adott élelmiszer, illetve a hulladék is. A Tesco Magyarországon 7821 tonna élelmiszert tudott felajánlani a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnerszervezeteinek, valamint állatmenhelyeknek, ami két százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A Tesco célja, hogy 2020-ra valamennyi magyarországi áruháza készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel a felesleges élelmiszert. Jelenleg 174 áruház adományozza napi szinten élelmiszerfeleslegét rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével. „Évek óta működünk együtt a Tesco csapatával, és minden alkalommal öröm látni lelkesedésüket és elkötelezettségüket az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása, valamint a rászorulók támogatása iránt. Ezen a téren végzett tevékenységük nemcsak a nélkülözőknek jelent segítséget, hanem mindannyiunk számára reményt ad egy jövőbeli élhetőbb környezetre” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A Tesco meggyőződése, hogy éves élelmiszerpazarlási beszámolójának immár harmadik alkalommal történő közzétételével példát mutathat a többi élelmiszeripari vállalatnak (köztük gyártóknak, kereskedőknek vagy éttermeknek) abban, hogy az átláthatóság kulcsfontosságú az élelmiszer-hulladék elleni küzdelemben.

A teljes jelentés megtekintése: 

Az élelmiszerhulladék-adatok független, korlátozott ellenőrzését a KPMG LLP végezte az ISAE 3000 könyvvizsgálói szabvány szerint.

A tanulmánnyal kapcsolatos részletek: http://www.tescomagyarorszag.hu/hu/közösségek/élelmiszer-pazarlás-elleni-küzdelem/elelmiszer-hulladek-jelentes

Az élelmiszer-adományozásban részt vevő Tesco áruházak térképe:

http://bit.ly/Elelmiszermento_aruhazak

*Forrás: FAO, http://www.fao.org/3/a-bb144e.pdf

World Resource Institute https://www.wri.org/blog/2015/12/whats-food-loss-and-waste-got-do-climate-change-lot-actually

[1] A 2011-es értékekhez képest.