• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Az OKSZ tagvállalkozásai elkészítették az első élelmiszermentési tervüket

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 2021. december 14-i módosításával döntött úgy az Országgyűlés, hogy a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési idejű élelmiszereket, amennyiben azok nem kerülnek értékesítésre, vagy önkéntes adományozás útján karitatív szervezeteknek, vagy egy állami tulajdonú szervezet, az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére fel kell ajánlani. A kötelezettek az éves szinten nettó 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő napi cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi vállalkozások, amelyek gyakorlatilag a nemzetközi kiskereskedelmi hálózatokat jelentik. Az élelmiszermentési kötelezettség más piaci szereplőre nem vonatkozik.

A törvényjavaslat célja az élelmiszermentés, az élelmiszerpazarlás megelőzése, csökkentése. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai ezzel a célkitűzéssel egyetértenek, sőt, önként, saját kezdeményezésre már hosszú évek óta adományoznak élelmiszert jelentős mennyiségben. Mindemellett ahogy azt a NÉBIH Maradék nélkül programjának „ Útmutató az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez” című  útmutatója is megállapítja, az élelmiszerhulladék mindössze 5%-a keletkezik a kiskereskedelemben, üzletekben, áruházakban.

A törvény kimondja azt is, hogy az élelmiszer-kiskereskedő a kereskedelmi forgalmazás céljából a birtokában lévő élelmiszert jogosult karitatív szervezet javára is felajánlani.

Az élelmiszer kiskereskedő az önkéntes és a kötelező felajánlások során az általa meghatározott élelmiszerhulladék-csökkentési tervében foglaltak szerint jár el. Ha valamely vállalat az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére kíván élelmiszer felajánlani, akkor szerződést is kell kötnie. A fenti szerződés kidolgozásán az érintett vállalkozások együttműködnek az Élelmiszermentő Központtal.

A törvény 2022. február 1-i hatálybalépését követően az első élelmiszermentési tervet május 31-ig kellett összeállítani és benyújtani az ÉMK részére. A kötelezett kereskedelmi vállalkozások valamennyien tagjai az OKSZ-nek és mindannyian határidőre benyújtották az élelmiszermentés tervet.

 

Budapest, 2022. június 1.