• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:
  • telefon: +36 1 212 2107
    facebook

Kitart a vásárlási láz

Annak ellenére, hogy a decemberi szezonhoz képest januárban jellemzően gyengébb a kiskereskedelem forgalma, ez év elején is erősen érezhető a lakosság fogyasztásának bővülése – közölte lapunkkal az Országos Kereskedelmi Szövetség. Januárban az egyes élelmiszerek áfacsökkentése, a kormányzati lépések, illetve például az Erzsébet-utalványok is pörgetik a boltok eladásait, februártól pedig a megnövekedett bérek ösztönzik a családok költekezését.

 

Az év végi ünnepek elmúltával továbbra is élénk a lakossági költekezés a boltokban, a családok vásárlásai januárban a kiskereskedelem tavaly év elején mért volumennövekedését is túlszárnyalhatják – jelezte a Magyar Időknek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta: az év első heteiben a 2016 egészében tapasztalt fogyasztásnövekedés folytatódik tovább, annak ellenére is, hogy januárban az ünnepekhez képest jellemzően visszafogottabb a háztartások költekezése.

 

Idén azonban a több alapvető élelmiszert érintő áfacsökkentés, a munkaerőpiac erősödése, illetve az adókedvezmények révén érezhetően élénk maradt a kiskereskedelem forgalma. – 2015 januárjában az előző évben bevezetett online kasszarendszernek köszönhetően 8 százaléknál is nagyobb növekedést mutattak a statisztikák.

Tavaly január­ban – az előző esztendő magas bázisához képest – 1,7 százalékos volt a piac bővülése, ezt az arányt ebben a hónapban nagy eséllyel ennél is feljebb húzza a lakossági költekezés – mondta Vámos György. Ebben az is szerepet játszik, hogy karácsonyra sokan készpénzt, illetve vásárlási utalványokat kaptak ajándékba, amit ezekben a hetekben költenek el.

 

A januári forgalmat egyes termékkörök esetén a szokásos szezonális akciózás is ösztönzi, noha a hideg időjárás miatt például a téli ruházati felszerelések, sí- és sporteszközök, illetve a fűtőeszközök piacán kevésbé jellemző az árcsökkentés. A főtitkár elmondta: az élelmiszerek eladása a hidegben is stabilan hozza a folyamatos növekedést, ráadásul a friss tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adójának idei csökkentése a mennyiségben mért értékesítés adatait már ebben a hónapban jelentősen megnyomják.

Januárban az Erzsébet-utalványok beváltása is a napi fogyasztási cikkekkel kereskedők kasszáját gazdagítják – fűzte hozzá Vámos György. Az OKSZ szerint a béremelések már februártól erőteljesen éreztetik hatásukat, ekkor kapják kézhez a vásárlók a januárban megemelt fizetéseket.

A családok az elkölthető jövedelmük több mint felét a fogyasztási célú kiadásaik közül eddig is a boltokban hagyták, ezért első körben itt csapódik majd le a béremelések hatása, de minden más területen, például a rezsiköltségek teljesítésében vagy a hitelfelvételi kedvben is tetten érhető lesz az emelés – jegyezte meg Vámos.

A családok fogyasztási célú egyéb kiadásai a korábbi években kisebb ütemben nőttek, mint a kiskereskedelmi értékesítés, ez a különbség viszont tavaly már eltűnt, és az áruházakon kívüli fogyasztási célú kiadások bővülése is öt százalék körül alakult. Ez a szakértő szerint azt mutatja, hogy a háztartások általánosan is gyarapodni tudtak.

 

Forrás: Magyar Idők 2017. január 19.