• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

KSH: márciusban élénkült a kiskereskedelmi forgalom

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazított és a nyers adat különbségét a húsvéthatás magyarázza, az, hogy tavaly márciusban, idén áprilisban volt az ünnep.

 

Január-márciusban a forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 3,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a nyers adat 3,1 százalékos növekedést mutat.

 

Februárban, a nyers adat szerint 0,8, naptárhatástól megtisztítva 0,9 százalékos volt az éves növekedés.

 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben a februári stagnálást követően 3,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom márciusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.    A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,2 százalékosra emelkedett a növekedés kiigazított üteme a februári 3,3 százalékról, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés az előző havi 0,7 százalék után.

 

A húsvéthatást mutatja, hogy a kiigazítatlan nyers adat az élelmiszerboltok és a benzinkutak forgalmának 0,5, illetve 2,0 százalékos csökkenését mutatja tavaly márciushoz képest, míg az iparcikk boltok forgalma 9,5 százalékkal nőtt, azaz jobban a korrigált 8,2 százaléknál.

 

Az első negyedévben 2,4 százalékkal nőtt az élelmiszert is árusító vegyes boltok forgalma, ami teljesen egybevág a tavalyi negyedik negyedévi ütemmel. A nem élelmiszer jellegű üzletek forgalma az előző negyedéves 4,9 százalékhoz hasonló 5,0 százalékos emelkedést jelez és az üzemanyag fogyasztás 3,2 százalékos emelkedése is minimális eltérést mutat a tavaly év végi 3,3 százalékhoz képest a naptárhatatással kiigazított adatok szerint.

 

A nyers adatok szerint az élelmiszer eladások éves növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedéves 3,2 százalékról, 0,9 százalékosra lassult idén január-márciusra, az iparcikkek forgalma viszont 6,2 százalékkal nőtt az év végi 4,4 százalékos emelkedés után, míg az üzemanyag fogyasztás 2,7 százalékos idei növekedése lassabb a negyedik negyedévi 3,1 százalékosnál.

 

Az első negyedévi kiskereskedelmi forgalom részletes adatait május 23-án közli második becslése alapján a KSH.
 


Forrás: MTI 2017. május 4.