• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Önkéntes vasárnapi boltzár jöhet

Beleegyeznének a nagyobb kereskedelmi vállalatok a kormány azon elképzelésébe, miszerint a jövőben havonta két szabad hétvége járna a bolti alkalmazottaknak – értesült lapunk. A fogyasztók és munkavállalók védelmét szolgáló tárcaközi csomagban lévő javaslat a multik malmára hajtaná a vizet, mivel bevezetése esetén több üzletben ismét a vasárnapi bezárás mellett döntenének a cégek. A Magyar Időknek többek között a Tesco illetékese is elismerte: a munkaerőhiány miatt egyáltalán nem éri meg a nyitvatartás a hét utolsó napján, arra csupán a piaci verseny kényszeríti őket.

 

Hajlanak az áruházláncok a kompromisszumra: az egyeztetés alatt lévő kiskereskedelmi javaslatcsomagból megvalósulhat a munkavállalóknak havonta járó két szabad hétvégéről szóló elképzelés. Nagyobb esély van erre, mint a vasárnapi bérpótlék 50-ről 100 százalékra emelésére – tudta meg lapunk iparági forrásokból.A Magyar Időknek a Tesco egyik középvezetője azt mondta, már a vasárnapi boltzár eltörlése miatt sem örvendeztek a vállalatok, mivel az addigra jelentőssé vált munkaerőhiányban nehezen vagy egyáltalán nem sikerült újratölteni az állományt.

 

Emiatt több vállalat döntött úgy, hogy nem nyitja ki valamennyi, korábban vasárnaponként is üzemelő egységét, másutt jellemzően részmunkaidős foglalkoztatottakkal, diákmunkásokkal, illetve a meglévő alkalmazottak túlóráztatásával oldották meg a működést a hét hetedik napján. Kiderült az is, ha a cégek részéről ez csak gazdasági kérdés lenne, a mostaninál több üzlet maradna zárva vasárnaponként, azonban a kereskedők ezt nem merik vállalni a lakosság felé, mivel a boltzár népszerűtlen intézkedésnek bizonyult.

 

Most sem kötelező vasárnaponként üzemeltetni az áruházakat, csupán a piaci verseny kényszeríti rá a láncokat. Számos egységünkben egyáltalán nem éri meg a hétvégi üzemelés, ezért a kötelező pihenőidő kiterjesztésének az lenne a következménye, hogy még több bolt döntene úgy, inkább nem nyitnak ki aznap, inkább lemondanak a vasárnapi bevételekről. Ezzel bérköltséget spórolnának meg – fogalmazott a piacvezető áruházlánc dolgozója. Így mégsem jelentene akkora terhet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség közös, fogyasztókat és munkavállalókat védő javaslatcsomagjában szereplő, pihenőidőre vonatkozó elképzelés. Úgy tudjuk, ebben a napi fogyasztási cikkeket kínáló legjelentősebb üzletláncok egy véleményen vannak.

 

Ismert, a javaslat szerint a jövőben a jelenleg egy kötelező szabad vasárnap helyett havonta két teljes hétvégét kellene pihenésre biztosítani a kereskedelmi dolgozóknak úgy, hogy már az azt megelőző péntek éjszakára sem osztható be a munkavállaló, aki leghamarabb vasárnap estétől állhatna munkába. A rendelkezés már önmagában azzal járna, hogy a cégek kénytelenek lennének új munkaerőt alkalmazni, mivel a jelenlegi dolgozók számára csak így adható majd ki jogszerűen a megduplázott pihenőidő.
Ezt lapunknak megerősítette egy másik, külföldi tulajdonú hipermarket-hálózat humánerőforrás-menedzsere. Mint mondta, a vasárnapi boltzár eltörlése után nagyobb nyereséget jelentett a bérpótlék 100-ról 50-re csökkentése, ezért azt az elképzelést, amely ismét a kétszeresére emelné a vasárnapi kiegészítést, sokkal inkább elutasítják a cégek.

 

A nyilvános üzleti jelentésekből kiszámolható: a boltzár visszavonása óta eltelt időszakban a Tesco, az Auchan, a Spar, a Lidl, az Aldi és a Penny Market áruházláncok – mintegy 34 és fél ezer érintett dolgozóval kalkulálva – több mint ötmilliárd forintot spóroltak a vasárnapi pótlékokon. Úgy tudjuk, a vállalatok a jogalkotók felé kikötötték, a pótlékemelést nem egész napra, csupán néhány órára fogadják el vasárnaponként.

A kétezres évek elején, amikor két-háromszor ennyi ember dolgozott az áruházakban, a vezetők meg tudták oldani, hogy a dolgozókat a hétvégére pihenésre küldjék. Ez is mutatja, hogy jelenleg szükséges a kötelező létszámelőírás, illetve a pihenőidő jogszabályi rendezése, hiszen a cégek elismerik, hogy jelenleg a szükségesnél kevesebb emberrel látják el a vásárlók kiszolgálását – mondta kérdésünkre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba.

 

Forrás: magyaridok.hu 2017. április 5.