• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ZÖLD MEGOLDÁSOK A SPAR ÁRUHÁZAIBAN

Környezeti fenntarthatóságra törekszik a SPAR Magyarország az új áruházai építése és a korábban épült üzletek modernizálása során. A 2017. évi értékhez képest 2021-re 49 százalékkal csökkent az áruházláncnál az üvegházhatású gázok kibocsátása.

„Vállalatunk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az üzemeltetésből fakadó káros környezeti hatásokat minimálisra csökkentse. Ennek egyik alappillére a környezettudatosság, s az ehhez szorosan kapcsolódó eljárások széles körű alkalmazása. A SPAR Magyarország energiafogyasztása elsősorban a villamosenergia felhasználásából származik. A világítási és hűtés-fűtési rendszerek korszerűsítésének eredményeként folyamatosan csökkentjük a villamosenergia-felhasználásból eredő fogyasztást. A vállalat energia-megtakarítás terén bevezetett intézkedéseinek és az üzletek modernizálásának köszönhetően a hálózatban 2021-re 49 százalékkal csökkent a teljes ÜHG-kibocsátás a 2017-es értékekhez képest, illetve az elmúlt 10 év alatt 4 százalékkal csökkentettük a vásárolt villamos energiából fakadó kibocsátások mértékét is. Törekvéseinket visszaigazolja, hogy 2020-ban vállalatunk elnyerte Az Év Zöld Kereskedője címet a környezettudatos vállalatirányításnak és a bevezetett fenntarthatósági intézkedéseknek köszönhetően” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Nagyobb energiaigény, kevesebb fogyasztás

Jóllehet egy-egy szupermarket az átépítésnél jellemzően olyan többletfunkciókkal gyarapodik, amelyek magasabb villamosenergia-igényt támasztanak, az alkalmazott új technológiáknak köszönhetően mégsem nő a villamosenergia-felhasználás, sőt számos esetben akár 10-15 százalékkal még csökkenhet is. Ennek magyarázata a kivitelezés során alkalmazott megoldásokban és az energiatakarékossági intézkedésekben rejlik.

A vállalat egy-egy átépítés során a teljes áruház fénycsöves lámpatesteit LED lámpákra cseréli, de akkor is alkalmazza ezt a technológiát, ha nem a teljes épületet modernizálja, hanem csak annak elektromos rendszerét. Az üzletek zárásakor valamennyi világítótestet – beleértve az eladótér világítását – lekapcsolják, kizárólag az őrvilágítás marad. A késő éjszakai és kora hajnali órákban pedig - a frekventált helyek kivételével - a parkoló-, és reklámvilágítás fényei is kialszanak.

Hővisszanyerés a hűtőrendszerekből

Négy évvel ezelőtt, 2018-ban a SPAR Magyarország átállt az úgynevezett transzkritikus CO2 hűtéstechnikákra, amelyek a korábbinál környezetkímélőbbek, hatékonyabbak és hosszútávon is gazdaságosan üzemeltethetők. Idén pedig elkészült az első olyan transzkritikus CO2 hűtéstechnikai rendszer, amely ejektor-technológián alapul: ettől a hűtéstechnika villamosenergia-fogyasztásában további 10 százalékos megtakarítást vár a hazai üzletlánc. A hővisszanyerés is jelentős megtakarításokat eredményez. Az integrált transzkritikus CO2 hűtéstechnika rendszer a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból elvont hőt hasznosítja a legtöbb esetben használati melegvíz termeléshez, ám bizonyos üzleteknél az épület fűtésénél is. Komolyabb hidegben pedig a rendszer hőszivattyús üzemmódban melegíti az épületet, ugyanez nyáron komforthűtést biztosít. Mivel a fűtő/hűtő közeg víz, így számos további hasznosítási lehetőség adódik: ilyen a fan-coil fűtés/hűtés, padlófűtés/hűtés, légkezelőben a levegő előfűtése/hűtése, illetve a használati melegvíz-előállítás.

Egyes üzleteknél a vállalat egy úgynevezett VRV alapú hűtéstechnikai rendszert alkalmaz, amely intelligens módon működteti a technológiai- és komfort fűtést, illetve a hűtést. Az integrált hűtéstechnikai rendszernek köszönhetően, az épületen belüli jobb komfortérzeten felül alacsonyabb energiafelhasználást is jelent. A VRV alapú rendszer ugyanúgy felhasználja a hulladékhőt és szükség esetén hőszivattyús üzemben is fűt, ám működéséhez nem szükséges vízkört kiépíteni.

Hőszigetelés, nyílászárócsere

Fontos az épület hőszigetelése és a nyílászárók cseréje is. A SPAR Magyarország elsődlegesen az elavult portálokat cseréli jó hőszigetelő képességű, modern típusokra, indokolt esetben pedig a tető vízszigetelések cseréjénél elvégzi a hőszigetelést, illetve homlokzati hőszigetelést is alkalmaz.

Napelem, elektromos autótöltők

A vállalat minden beruházásnál – legyen szó új épületről vagy átalakításról – megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az épület adottságainak figyelembevételével alkalmazható-e hatékonyan napelemrendszer, amely segíti az adott egység elektromos igényének kiszolgálását.

A vállalat a parkolóval rendelkező áruházaiban folyamatosan alakít ki elektromos autó-töltőállomásokat, eddig 168 ilyen pontot hozott létre országszerte. A SPAR elérhető elektromos töltőállomás-hálózatáról a következő link nyújt tájékoztatást: https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/e-autotolto

2022. október 17.