• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Kisebb kiszerelés – újabb nagy teher a kereskedőkön

Az élelmiszerkereskedők 2024. január 8-án a kormányzati sajtóinformációkból szerezhettek tudomást arról, hogy megszületett a döntés, aminek alapján az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük a boltokban március 1-től, amennyiben egy előrecsomagolt élelmiszer kiszerelése csökken a korábbiakhoz képest. Időközben az erre vonatkozó kormányrendelet meg is jelent.

 

A kereskedők már korábban kifejtették azt az álláspontjukat, hogy ha a kiszerelés változásáról tájékoztatni kell a vásárlókat, annak legegyszerűbb módja, ha a gyártó a termék csomagolásán tünteti fel a változást (hiszen az ott feltüntetett, a csomagolásban kínált termék tömegéről egyébként is köteles információt adni, tehát változtatnia kell egyébként is a címkézésen).

 

A vásárló számára ilyen esetekben ráadásul az egységár változása is ad információt, az egységárat pedig kötelező feltüntetni.

 

A kiszerelés változásáról a termék gyártója dönt, aminek hátterében állhat piaci változás, a termék iránti kereslet csökkenése az adott kiszerelésben, vagy gyártási költség emelkedése is, a vásárló költekezési lehetőségeihez is igazodva. A vásárlók megtévesztése nem célja a piaci szereplők egyikének sem.

 

Most már ismert, hogy a kiszerelés változásának feltüntetésekor az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelést kell figyelembe venni, és erről a gyártó köteles lesz tájékoztatni a kereskedőt.

 

A kereskedők, bolti dolgozók számára ez az előírás újabb adminisztrációs terhet jelent, az árfigyelő, a kötelező akciós szabályozás és más tájékoztatási kötelezettségek mellett.

 

A kereskedők megítélése szerint, mivel a kiszerelés-csökkenéssel érintett termékekről a fogyasztók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) honlapján nyilvánosan elérhető adatbázisból is tudakozódni tudnak majd, ez is megfelelő támpontot adhat a vásárlóknak a tájékozódáshoz.

 

A boltokban megjelenő tájékoztatás tartalmáról, formai, technikai részleteiről további rendelet készül, ezek nem ismertek, ezért erről az OKSZ egyeztetést kért a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, bevonva a többi kereskedelmi szakmai szervezetet is, mivel a bejelentett intézkedés az akciós szabályozásban érintett vállalkozásokra, így kisebbekre is kiterjed (egy milliárd forint árbevétel felett). Az NGM válaszjelzése szerint indul egyeztetés.

 

Budapest, 2024. január 10.