• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

SAJTÓKÖZLEMÉNY Vezesse ki a Kormány az árstopot és szüntesse meg a kiskereskedelmi adót Nem csak extraprofit nincs, profit sincs

Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai felháborodással értesültek arról, hogy a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1%-ról 4,5%-ra emelték 2024-re. Ez az intézkedés súlyosan veszélyezteti a családokat is, mivel a kiskereskedelmi vállalkozások képtelenek folytatni árletörő tevékenységüket.

 

A kiskereskedelmi adót 2020-ban vezették be a járványhelyzetre tekintettel. 2022-ben az extraprofit adók körében megemelték a kiskereskedelmi adót, a legfelső sávban már 4,1%-ra.

 

Az OKSZ tagvállalkozásai partneri kapcsolatra törekedtek a Kormánnyal számos kérdésben, kiemelten az infláció letörése érdekében. Viselik az árstop brutális terheit (hiszen az előírt 2021. október 15-i áralkalmazás eleve veszteséges beszerzést jelent a feldolgozók áremelései mellett), elindították június elsején az új akciós rendszert, az előírtnál több termékre és számos árucikknél 10%-nál sokkal nagyobb leárazásokkal. Készülnek az árfigyelő rendszer júliusi indítására is.

 

A kiskereskedelmi extraprofit adó kivezetésének elmaradása és megemelése azt jelenti, hogy a kiskereskedelem veszteségei tovább növekednek. Ez erőforrásokat von el az áruházláncoktól az infláció letörésére irányuló tevékenységétől. Tartalékaik nincsenek a kiskereskedelmi vállalkozásoknak. A kiskereskedelmi vállalkozások többsége veszteséges, nem hogy extraprofit, profit sincs.

 

Érthetetlen a döntés azért is, mivel Európai Tanácsi határozatba foglalt vállalás a kiskereskedelmi extraprofitadó kivezetése 2024-től az Európai Uniónál annak érdekében, hogy az EU Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzáférjen Magyarország . Ez egyik feltétele lenne az uniós források folyósításának, de az adó kivezetése helyett azt drasztikusan emelték.

 

Az OKSZ tagvállalkozásainak határozott követelése a teljes kiskereskedelmi adó kivezetése. Kiskereskedelmi kisvállalkozások tömegei is tönkrementek a kiskereskedelmi adó terhei miatt (500 millió forint árbevétel felett kötelező fizetni). Szükségesnek tartják az árstop kivezetését is június 30-át követően. Mindez elengedhetetlen feltétele a kiskereskedelem talpon maradásának, az infláció letörésére irányuló tevékenységük végzésének és a Kormánnyal folytatható partnerség folytatásának. A kiskereskedelem terhei inflációnövelő hatásúak. Az OKSZ kezdeményezi a Kormánnyal az azonnali kapcsolatfelvételt.

 

Budapest, 2023. június 2.