• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Munkavállalói és munkaadói oldal sajtónyilatkozata a vasárnapi nyitva tartásról

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete sajtónyilatkozata

A kereskedelemben jelenlévő szakszervezetek álláspontja a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete fontosnak tartja a vasárnapi nyitvatartás módosításával kapcsolatos közvéleménykutatás elkészítését.

Azt gondoljuk, elengedhetetlen a társadalmi párbeszéd, ezért igényt tartunk a vásárlók és a munkavállalók véleményének megismerésére.

A szakszervezetek véleményüket és javaslatukat a kutatás eredményének ismeretében kívánják kialakítani.

A felmérés során együttműködünk a munkáltatói szervezetekkel a kérdések összeállításától egészen a kiértékelésig. Álláspontunk szerint ez biztosítani fogja, hogy a felmérés eredményét mindkét fél hitelesnek és valósnak fogadja el. A megkérdezés eredményeit és az azt követő esetleges lépéseket a szakszervezetek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán kívánják megvitatni. Mivel a kérdés nem csak a kereskedelemben dolgozó munkavállalókat, hanem valamennyi vásárlót érint, ezért véleményünk szerint ez a szintér a legalkalmasabb az egyeztetésre.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elkötelezett a munkavállalók iránt, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a kereskedelemben dolgozók véleményét figyelembe véve, és érdeküket képviselve hozzon döntést az adott kérdésben.

A vasárnapi nyitva tartás kapcsán a két szakszervezet együttműködik, és folyamatosan egyeztet egymással. Teszi ezt mindazért, hogy eredményesen és minél hatékonyabban képviselje szakszervezeti tagságát.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifKelt: 2019. 06. 27.

Karsai Zoltán   Bubenkó Csaba

KASZ elnök     KDFSZ elnök

 

MGYOSZ Sajtóközlemény

Budapest, 2019. június 26.

 

Közlemény a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), mint a munkaadói oldal képviselője részt vett a június 25-i Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén.

Az MGYOSZ csak úgy, mint a többi résztvevő egyetértett azzal, hogy készüljön egy független felmérés a vásárlók körében a boltok vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban. Ugyanakkor a sajtóban megjelent hírrel ellentétben semmilyen elkötelezettségünkről, sem támogatásunkról nem biztosítottuk a vasárnapi nyitva tartás bármilyen módosítására vonatkozó javaslatot, így arról értelemszerűen egységes állásfoglalás sem született az ülésen.