• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Nyikos Patrik képviseli hazánkat a Magyarországon rendezett ifjúsági szakács világbajnokságon

Nyikos Patrik képviseli hazánkat

a Magyarországon rendezett ifjúsági szakács világbajnokságon

 

Idén októberben Magyarországon rendezik meg a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 ifjúsági szakács világbajnokságot! A magyar Chaine Egyesület által 2024. május 22-én a METRO Gasztroakadémián rendezett nemzeti válogatón az is eldőlt, hogy Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat a Bocus d’Or előszobájaként is jegyzett megmérettetés nemzetközi mezőnyében.

 

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk a METRO Gasztroakadémia versenyállásaiban helyt álló nyolc ifjú séfnek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.

 

A Chaine Rôtisseurs Competition nemzeti válogatóján 27 év alatti szakácsok indulhattak: Dudar Máté – Hotel Wellamarin, Gulyás Máté – IKON Debrecen, Incze Árpád – Pajta Étterem, Kis Gergely – Four Seasons, Nyikos Patrik – Stand Étterem, Schmidt Torontál – Lokal47, Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző és Végh Botond – BGE mérték össze tudásukat és tehetségüket a versenyen.

 

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A képzeletbeli dobogó legfelső fokára Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa állhatott, így ő képviseli Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő Világbajnokságon. Az ezüstérmes a Four Seasons szakácsa, Kis Gergely lett, míg a bronzéremmel az Ikon Debrecen séfjét, Gulyás Mátét jutalmazták.

 

A konyhai zsűrizés szempontjai a főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság voltak, míg a kóstoló zsűri az ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség szempontjai alapján értékelt. A fenntarthatóság jegyében azt is vizsgálták, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

 

A győztes menüsor:

  • Előétel: Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással
  • Főétel: Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével
  • Desszert: Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval

   

2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a Chaine Rôtisseurs Competition világbajnokságot a 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján. A világbajnokságon 20 versenyző indul, akiknek munkáját mind az öt kontinensről érkező 12 zsűritag értékeli, miközben egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.

 

A verseny helyszínét és az alapanyagokat ezúttal is a METRO Gasztroakadémia és a METRO biztosítja.

Sikeres felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk Nyikos Patriknak!

 

További támogató partnerek: Nissan, Lázár Chef Webshop / Konyhatízezercikk, Kotányi Hungária Kft., Progast Kft., La Fiesta Party Service, Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

 

A verseny technikai igazgatója: Kovács Lázár (Lázár Chef)

A konyhai zsűri tagjai: Barka Áron, Nyíri Sándor, Sándor Dénes

A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Bicsár Attila, Dalnoki Bence, Jose Guerrero, Győrffy Árpád, Hamvas Zoltán, Katona Dániel, Pesti István

 Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.