• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Augusztustól több húst tartalmaz majd a virsli

Nagyobb százalékban kell húst tartalmaznia többféle hazai húskészítménynek is a Magyar Élelmiszerkönyv új előírásai alapján. A szabályozások augusztus 1-től lépnek érvénybe.

 

Mivel a húsoknak magas a fehérjetartalmuk, így kiemelkedő helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban. A hús minőségét számos tényező befolyásolja, az állat fajtája, kora, neme vagy a tápláltsága is.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyeknek aránya és mennyisége határozza meg a fehérje biológiai értékét: a marhahús fehérjéje 88-95 százalékos minőségű, 82-84 százalékos a sertés- és a baromfihús, a halak húsa pedig 80-92 százalékos. Nagyjából 5-6 dekagramm húst kellene elfogyasztanunk naponta, ez a mennyiség már fedezi az ember aminosav-szükségletét, illetve a fehérjeigénynek az egynegyed részét.

 

A húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitaminokat. A legnagyobb mértékben a sertéshús tartalmaz B1-vitamint, sőt, ebből ötször több van benne, mint más fajta húsokban, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig magas az A- és D-vitamin-tartalma.

Érdemes a húsokat minél gyakrabban fogyasztani, ám törekedni kell arra, hogy biztonságos helyről szerezzük be a táplálékot, s a hús valóban minőségi termék legyen!

 

Korábban megírtuk, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szigorította a kenyerek összetételét. A sütőipari termékek után a húsipari termékek összetételét is szigorítják, az új szabályozás augusztus 1-jén lép életbe.

Augusztustól milyen húsokat vásárolhatunk?

Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM (a csontokról mechanikusan lefejtett hús) használata ezután tilos lesz, más termékekbe pedig maximum 10 százaléknyi MSM-anyagot használhatnak fel. Minőségibb lesz a virsli és a párizsi, ugyanis 40 százalék helyett minimum 51 százalék húst kell tartalmazniuk. A májas termékekben 12 százalékról 25 százalékra kötelesek a máj tartalmát megemelni. A legmeglepőbb szabályozás a szafaládéra vonatkozik, ugyanis az említett terméknél a kötelező hústartalmat 0 százalékról megemelték 55 százalékra. Számos készítmény, például a párizsi, krinolin, virsli, parasztkolbász esetében csökkent a maximálisan megengedett sótartalom mennyisége is.

 

Forrás: FMH online, 2017. június 26.