• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Az év második felétől érdemi élénkülés jön a magyar gazdaságban

Tavaly 5,3%-kal zsugorodhatott a magyar gazdaság, Suppan Gergely szerint a kormányzat 6% feletti visszaeséséről szóló várakozása túlzónak tűnik a havi gazdasági adatokat figyelve. Az ipar és az építőipar teljesítménye a negyedik negyedévben emelkedni tudott, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a második hullám gazdasági vesztesége kisebb lehetett, mint a tavaszi. A szolgáltató szektor is jobban tudott alkalmazkodni a lezárásokhoz, mint az első hullámban, mert a vállalatokat nem érte akkora sokként, mint az első hullámban.

Az idén és jövőre viszont jelentős korrekció jöhet: 2021-ben 6,8, 2022-ben 6,3%-os lehet a GDP-növekedés, vagyis tartósan igen magas dinamika jellemzi majd a gazdaságot. Ez a Takarékbank alapforgatókönyve, ami szerint a második negyedévben újabb vakcinák jelennek meg, és ez elhozza a kilábalást. A lefelé mutató kockázatokat a nem csituló második hullám, illetve a lassú oltási folyamat jelentik, ezek alacsonyabb növekedési pályát jelentenének. Szélesőséges esetben 4% alatti is lehet a GDP-növekedés, amennyiben az oltásellenesség erős marad.

A járványtól való felszabadulás óriási elhalasztott fogyasztás megjelenését jelenti, aminek további következménye lesz az újból megjelenő munkaerőhiány, illetve a meglóduló infláció. Utóbbit az államok nem is fogják igazán fékezni, mert szükség lesz rá a megugró államadósság leküzdéséhez. A növekedést a fogyasztás mellett a nettó export fogja húzni, a beruházások lassabban találhatnak magukra.

(Portfolio, 2021. január 21.)