• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Beadták a tavaszi adócsomagot

A 2018-as költségvetés mellett a tavaszi adócsomagot is benyújtotta a kormány kedd este. A változások nagy részét – amelyek az NGM számítsai szerint összesen 35 milliárd forintot hagynak az adózóknál – már lehetett tudni Varga Mihály korábbi tájékoztatásai nyomán, de most itt vannak egy helyen a legfontosabb változások.

 

Olcsó vad, hal, net

A halhús áfája 27-ről 18 százalékra csökken, az internet és az éttermi szolgáltatások áfája pedig 18-ról 5 százalékra. A tavalyi adócsomag arról is rendelkezett, hogy az éttermi szolgáltatások áfája tovább csökkenjen idén, így az is lemegy 18-ról 5 százalékra (persze csak ha nem elvitelre kérjük az ételt).

 

Kedvezmény a sörfőzőknek

Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezmények érintettjeinek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt, miközben most csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet előállító sörfőzdék tehetnek így. 

 

Megint jól járnak a kétgyerekesek

Idén is emelkedik a kétgyermekeseknél a családi adókedvezmény mértéke, a jelenlegi 15 ezer forint helyett maximum havi 17 500 forint lehet náluk a gyermekenként az adó- és járulékkedvezmény.

Az egygyermekesek és három- vagy többgyermekesek kedvezménye viszont nem változik. Egy gyermekre marad a maximum havi 10 ezer forintos adó- és járulékkedvezmény, három vagy több gyermekre pedig eltartottanként legfeljebb 33 ezer forintot lehet lefaragni a közterhekből.

 

Katások, kivások könnyítései

A kisvállalkozók adója (kiva) 16 százalékos kulcsa 2017-ben 14 százalékra csökkent, 2018-ban pedig már csak 13 százalék lesz. A kata szabályait a diákoknak kedvezően módosítják, 2018-tól feleannyi közterhet (havi 25 ezer forintot) fizet majd az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik, mivel érintett diákok főállásúnak nem minősülő kisadózónak számítanak majd. Az intézkedésektől kata és a kiva népszerűségének növekedését várja a kormány. 

Adminisztratív könnyítést is kapnak a vállalkozások, nem kell majd külön az önkormányzatnál bejelentkezniük, elég lesz ezt megtenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A NAV a jövőben nemcsak bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

A személyi jövedelemadó nem változik, marad 15 százalék, ennek ellenére – ahogy a költségvetésből kiderül – ebből az adónemből 300 milliárd forinttal több bevételt vár a kormány 2018-ra. Az szja-t csupán egy adminisztratív változás érinti, megszűnik az adókiegyenlítés intézménye.

 

Lakásbérlőknek és lakáskiadóknak

A csomag alapján 2018-tól tovább nő a munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke. A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett 60 százaléka, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százaléka, az utána jövő év alatt pedig 15 helyett 20 százalék lehet a támogatás.

A mostani helyzettel szemben az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is nyújtható lesz és munkaerő-kölcsönzés esetén is igénybe vehetik majd az alkalmazottak a törvény hatályba lépése után.

Ezzel párhuzamosan változnak a hosszú- és a rövidtávú lakáskiadás szabályai is, adminisztrációcsökkentéssel és pénzmegtakarítással is jár az új adócsomag. 2018-tól a jelenlegi egy ingatlan helyett már háromig választható a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint, ilyen kis adóteherrel az NGM arra számít, hogy nem éri majd meg eltitkolni a szálláshely-szolgáltatásból szerzett jövedelmet.

A hosszú távú ingatlan-bérbeadók is jobban járnak 2018-ban, nem kell többé a bérbeadásból származó egymillió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, csupán a sima szja-t. 

 

Kisebb szociális hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó 2018-ban 2 százalékponttal 20 százalékra csökken, illetve további 0,5 százalékponttal csökkenhető, ha 2017 első kilenc hónapjában a bruttó bérnövekedés a versenyszférában meghaladja a 11 százalékot.

 

Több járulék a nem bejelentetteknek

Akiknek nincs biztosított jogviszonyuk, azoknak jövőre megint többet kell fizetniük a társadalombiztosításért. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-jétől a fogyasztói árindex tervezett növekedésével párhuzamosan havi 7110 forintról 7320 forintra nő.

 

Kedvezmény elektromos töltőállomásokra

A jövőben az uniós szabályokkal összhangban adóalap-kedvezmény lesz elérhető elektromos töltőállomások létesítése és üzemeltetése esetén.

 

Forrás: index.hu 2017. május 3.