A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a csomagolatlanul értékesített péktermékek kezelésére. Az adott létesítményre vonatkozó higiéniai szabályok szigorú betartásán túl az alábbiakat kell biztosítani.
• A bejáratnál érintés nélkül használható, virucid kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése javasolt.
• A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről.
• Pultból történő értékesítés esetén az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni, a pultot fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani, fertőtleníteni.
• A pénz kezelésére külön személyt kell biztosítani, aki kesztyűt visel, és a pénzt lehetőleg a vásárló kezének érintése nélkül veszi át. Ahol megoldható, célszerű előnyben részesíteni a bankkártyás fizetést.
• Önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen a péktermékekre, például cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazásával.
• A csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközöket a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélni kell, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell. Ennek megvalósítása érdekében elegendő eszközzel és megfelelő hatékonyságú (virucid) fertőtlenítő szerrel kell rendelkezni.
• Ha a csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközök rendszeres cseréje és fertőtlenítése nem biztosítható, azokat a csomagolásra szánt elegendő nylon zacskó kihelyezésével kell helyettesíteni.
• A termékek megfogásához, csomagolásához a vásárlók részére biztosított csomagolóanyagot oly módon kell kihelyezni, hogy felhasználása során a vásárló csak az általa felhasználandó zacskót érintse meg. Ezt a meglévő adagolók használatával lehet biztosítani.
• Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék, például ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat és/vagy a helytelen gyakorlatot, áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.
• A dolgozók részére a kiszolgálás helyén virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert kell biztosítani melyet kötelesek rendszeresen használni.
• Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségi állapotára. Kizárólag olyan személy végezhet munkát, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Megbetegedés gyanúja esetén haladéktalanul alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.
• Amennyiben a betegség tünetei munkaidő alatt jelentkeznek, a dolgozót haladéktalanul el kell különíteni, és azonnal értesíteni kell a háziorvost, aki a további teendőket elrendeli. Minden csomagolatlan pékárut, amire köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhetett, el kell különíteni.
• Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.
A hatóság a veszélyhelyzetben szükséges óvintézkedések és higiéniai előírások betartását ellenőrzi, és szükség esetén kötelezést, szankciót alkalmaz.
Forrás: NÉBIH 2020. március 30.