• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Eltűnhet az olcsó nejlonzacskó a boltokból

Eltűnhet az olcsó nejlonzacskó a boltokból

Változások jönnek a környezetvédelmi termékdíjas rendszerben 2018-tól egy frissen a parlamentnek benyújtott törvénymódosítás szerint. Az újdonságokról az RSM Hungary Zrt. nyilatkozott a Zoom.hu-nak, az adószakértő szerint a módosításnak köszönhetően összességében minden bizonnyal növekedni fognak a díjból származó költségvetési bevételek, elsősorban a reklámpapírra és a műanyag zacskókra kivetett teher növelése miatt. Az elektromos autókra vonatkozó díjszabás viszont enyhül. 

 

Drágul a reklámozás, kivéve az államnak

A törvényjavaslat a jelenlegi 85 forintról 114 forintra emeli a reklámhordozó papírokra kilogrammonként kivetett termékdíjat, amelyet a szennyezőnek (vagyis a reklámozónak, forgalmazónak) kell megfizetnie.

Ez alól viszont lesznek kivételek is: a jövőben, ha a reklámújságot nem cég, hanem közhasznú szervezet, állami (kormány) vagy önkormányzati szerv – alapfeladata ellátása körében adja ki és erről nyilatkozik –, akkor egyáltalán nem kell fizetnie termékdíjat.

A javaslat időzítése aligha véletlen, hiszen így a kormányzati, önkormányzati szóróanyagok előállítása olcsóbb lesz, ami választási évben jól jön (bár az is igaz, hogy az állam esetében az állami szóróanyag adóztatása végső soron a pénz egyik zsebből a másikba pakolását jelenti, de a korlátos önkormányzati büdzséknek már inkább számíthat az így megspórolható összeg). 

 

A zacskókat kiszorítják, az elektromos autókat támogatják

A bolti, eladótéri műanyag zacskók esetében a jelenlegi kilónkénti 57 forintról 1900 forintra emelné a javaslat az adót, ami alól kivételt képeznek az extra vékony zacskók. A cél a műanyag zacskók száműzése a kereskedelemből, ugyanakkor az extra vékonyakat higiéniai megfontolásokból megtartanák.

Csökkentik viszont az elektromos autókra kivetett termékdíjat – amelyek termékdíjköteles alkatrészeire csak a díj 50 százalékát kell majd befizetni 2018-tól, míg hibrid gépjárművek alkatrészeire 30 százalékkal kisebb környezetvédelmi adót kell fizetnie. 

A termékdíjas rendszert eredetileg úgy találták ki, hogy a belőle származó bevételt egy konkrét célra, a hulladékgazdálkodás fejlesztésére fordítsa az állam. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány az innen befolyó pénz (amit a gyártók, vagyis a termékek árára rakódva végülis a vásárlók fizetnek ki) több mint 80 százalékát behúzza a nagy közös kalapba, és más célokra használja fel. A 2016-os költségvetésben a termékdíj sornál 72,4 milliárd forint szerepelt a bevételi oldalon, és 12,75 a kiadásin, ez utóbbi összeg az, ami ténylegesen visszaforog az ágazatba.

 

Forrás: index.hu 2017. szeptember 28.