• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Itt a hétfői zárva tartás - belerokkannak a kisboltok a béremelésbe

Elérte a munkaerőhiány a Coopot is: csak alacsonyabb létszámmal tudja működtetni az üzleteit és azt is úgy, hogy hétfőnként egyes településeken nem nyitnak ki - derült ki az RTL Klub riportjából.

 

Kedden a Lidl, korábban a Spar, az Aldi, a Tesco és az Auchan is jelentett be béremelést az alkalmazottaknak, azonban csak a boltosok negyede, mintegy 50 ezer ember dolgozik a multinacionális élelmiszeripari vállalatoknál, míg a többiek jellemzően kis- és középvállalkozásoknál dolgoznak, ahol továbbra is fennáll a munkaerőhiány - írja a hvg.hu az RTL Klub riportjára hivatkozva.

 

A kisebb üzletekben az alkalmazottak általában a garantált bérminimumot kapják, amit a kisboltok nem tudnak kigazdálkodni, köztük az ÁFEOSZ-Coop sok boltja sem.

 

A mintegy 30 ezer embert foglalkoztató magyar üzletláncnál, a Coopnál már most hiányzik 3 ezer ember. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke az RTL klubnak elmondta, hogy a kisebb településeken - például a Dunántúlon - hétfőnként nem nyit ki a boltok egy része, mert csak így tudják alacsonyabb létszámmal is működtetni az üzleteket.

 

A szövetség speciális járulékcsökkentést szeretne a kormánytól a bajba jutott boltoknak, ugyanis szerintük a garantált bérminimum kötelező emelésébe több üzlet is belerokkanhat.

 

Forrás: napi.hu 2018. január 25.