• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Korábban zárnak a boltok vasárnap?

A 400 négyzetméternél nagyobb áruházakat működtető budapesti cégek 2020-tól vasárnaponként 14 óráig üzemeltessék boltjaikat, hogy a munkaerőgondokkal küzdő kereskedelemben a dolgozókat ne terheljék fölösleges túlórákkal. A vásárlások idejének hétvégi rövidítése a főváros környezetterhelését is csökkentheti – véli a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amely a Magyar Nemzet értesülése szerint javaslataihoz el szeretné nyerni az új főpolgármester támogatását. Az érdekvédelmi tömörülés levelében azt kéri Karácsony Gergelytől, hogy fogalmazzon meg ajánlást a budapesti kereskedelmi vállalatoknak, mivel a rövidített nyitvatartás megvalósulása a túlóráztatás és a klímavészhelyzet miatt is illeszkedhet a városvezető meghirdetett programjához.

Helyzetbe kerülhet az ellenzék nemrégiben hatalomra jutott új főpolgármestere, Karácsony Gergely, akit levélben keresett meg a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) az üzletek hétvégi nyitvatartásával kapcsolatban. A magát szakszervezetbarátnak hirdető új városvezetőtől a Magyar Nemzethez is eljuttatott levél szerint azt kérik több mint 400 ezer ágazati munkavállaló képviseletében, hogy főpolgármesterként tegyen ajánlást a fővárosban működő áruházláncoknak.

Ebben azt javasolhatná a munkaadó cégeknek, hogy vegyék fontolóra: 2020 januárjától önkéntes alapon bezárják a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaikat vasárnaponként 14 órakor, hogy az ott dolgozóknak legyen alkalma a családdal töltött délutáni pihenőidőre. Emellett azért is fontos volna ez a lépés az érintett, köztudottan túlórákkal terhelt munkavállalók érdekében, hogy ne kelljen az egyébként is munkaerőhiányos boltokban további műszakokat vállalniuk a hét utolsó napján délután és este.

– Ez az elképzelés illeszkedhet a főpolgármester úr által meghirdetett fővárosi programhoz, amely a közszféra cégeinél megtiltaná a dolgozók túlóráztatással történő kizsigerelését. Emellett ez a lépés megfelelne a meghirdetett klímavészhelyzeti állapot érdekében tett törekvéseinek is, amihez konkrét megoldást kínálunk a mindennapi életben szinte mindenki által igénybe vett kereskedelem területén – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba.

A KDFSZ elnöke megjegyezte: Karácsony Gergelyék a klíma védelmében hivatalba lépésük óta több olyan intézkedést helyeztek kilátásba, amelyek jóval nagyobb áldozatot kívánhatnak az egész nemzetgazdaságtól. A bolti dolgozók érdekében tett gesztus – amely nem lehet utasítás, mert az állami cégekkel ellentétben a versenyszférában nem léphet fel munkáltatóként a főpolgármester, hanem csak Budapest klímabarát vezetőjeként, aki a fővárosiak életminőségét javítaná – Bubenkó Csaba szerint ugyanakkor precedensértékű lehet más nagyvárosok számára is. Mint mondta, a helyi lakosok dolgozóként vagy vásárlóként az országban mindenütt érintettek a kérdésben, és mára felismerhették, hogy élhető megoldás, a piaci szereplők által is támogatott elképzelés lehet, hogy vasárnaponként ne üzemeljenek egész nap a nagyobb áruházak.

Vásárlási tapasztalataik alapján sokan felismerhették, hogy életszerű megoldás, ha nem egész hétvégén üzemelnek az áruházak

– A klímavédelem szempontjából ugyancsak fontos kérdés, hogy ha a hét utolsó napján is felkerekednek a családok egy-egy nagyobb bevásárlásra, azt általában autóval, tömegközlekedéssel teszik, ami növeli az üzemanyag-fogyasztást, annak minden környezeti hatásával együtt. Ha kevesebben utaznak az áruházakhoz és kevesebb dolgozónak kell eljutnia a munkahelyére a hét utolsó napján, a közlekedés révén is csökkennek a káros hatások. Egy egész nap üzemelő nagy üzlet tetemes rezsiköltséget emészt fel. A 14 óráig tartó működés kisebb terhelést jelentene Budapest levegőjére. Akárcsak a szállítóautók, a raktározás, a logisztika működtetése és azok káros hatásai is változnának a nyitvatartás rövidülésével – sorolta Bubenkó Csaba. Hozzátette, hétfőnként tisztább levegőjű Budapestre ébredhetnének a helyiek, ha vasárnap korábban állnának le a nagy bevásárlóhelyek.

Ezen érvekkel kérik a főpolgármester elvi támogatását a boltok vasárnapi nyitvatartása ügyében, amelyről legutóbb lapunk írt a nyár elején. Akkor maguk a kereskedelmi piac szereplői vetették fel, hogy a jövőben önkéntes alapon, a kormány érdemi szerepvállalása, vagyis jogszabályalkotás nélkül rövidítenének a nyitvatartásukon vasárnaponként. A munkaerőhiány ugyanis továbbra is erős az ágazatban, a hét során pedig a legkevésbé nyereséges vasárnapi üzemelés egyre nagyobb költséggel terheli a cégeket. Akkor – mint megírtuk – arra tettek szóbeli vállalást a kiskereskedelem munkaadói és munkavállalói szervezetei, hogy a lakosság megkérdezésével feltérképezik, milyen fogadtatása lenne a nyitvatartás piaci alapon történő rövidítésének.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a reprezentatív lakossági felmérés előkészületei mostanra megkezdődtek. A KDFSZ elnöke szerint a főpolgármester a javaslat felkarolásával konkrét gesztust tehet a budapesti üzletekben alkalmazott munkavállalóknak a túlóráztatásuk elkerülése érdekében, egyúttal mindenkinek a fővárosi levegő tisztaságához hozzájáruló önkéntes korlátozás javaslatával. A szakszervezeti vezető jelezte, várják Karácsony Gergely hivatalos válaszát a felvetésükre. A reakció amiatt is érdekes lesz, mert emlékezetes: a társadalmi szempontok alapján 2015-ben bevezetett és egy évig alkalmazott vasárnapi munkavégzési tilalmat a boltokban utóbb a szocialisták torpedózták meg, politikai céljaik alá rendelve csaknem félmillió munkavállaló érdekeit.

Forrás: Magyar Nemzet online, 2019. november 12.