• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Kormányzati beavatkozást kérnek a nagy áruházláncok alkalmazottai

Szeptemberben ismét napirendre kerülhet a kötelező minimumlétszám előírása a kiskereskedelmi üzletekben, a fokozódó munkaerőhiány miatt a folyamatosan bővülő eladások során ugyanis akadozhat az ellátás a napi fogyasztási cikket kínáló láncoknál – értesült a Magyar Idők. Most az áruházi dolgozók fordulnak a kormányhoz.

 

Az ősszel nemcsak a cégek által az idén megvalósított ágazati bérrendezés, hanem a kiskereskedelmi egységekben jellemzően foglalkoztatott létszám felülvizsgálata is napirendre kerülhet a kormánynál – tudta meg lapunk. A szakmai egyeztetéseket követően akár már szeptemberben javaslat születhet arról, milyen piaci intézkedéssel segíthetik a hiányzó munkaerő miatt kritikus helyzetbe került áruházi dolgozókat, akik a múlt hétvégén első alkalommal a Tesco áruházlánc elé szervezett demonstráción hívták fel a figyelmet a nyomott bérek és az alacsony létszám miatt kialakult feszültségre.

 

A piacvezető kereskedelmi cégek által évekig mesterségesen alacsonyan tartott fizetések következtében kialakult munkaerő-elvándorlás kapcsán, mely a lakossági ellátás színvonalára is befolyással van, már többször felmerült egy tárcaközi javaslat. Eszerint a napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatok számára meghatároznák, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben 70 négyzetméterenként legalább egy dolgozónak a vásárlók rendelkezésére kell állnia.

 

A fogyasztóvédelmi szempontból megfelelő dolgozói létszám meghatározása jellemzően a nemzetközi és hazai cégek által működtetett hiper- és szupermarketekben, diszkontokban biztosíthatná a megfelelő ellátási színvonalat. A létszám meghatározásának tervét azonban a munkaadói szervezetek eddig többször támadták, mivel a számítások szerint a rendelkezés hatására a legnagyobb piaci szereplőknél ezres nagyságrendben nőhetne a foglalkoztatottak száma, az azzal járó többletköltségeket azonban bevételeik markáns növekedése ellenére sem vállalnák a cégek.

 

Levélben fordulunk Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amelyben a mintegy 250-300 ezer érintett áruházi alkalmazott nevében arra kérjük a kormányt, hogy sürgős intézkedéssel avatkozzon bele a kiskereskedelemben elmérgesedett munkaerőhelyzetbe. Az ősszel várhatóan tovább nő a lakossági fogyasztás, amelynek kiszolgálására már most nincs megfelelő állománnyal felkészülve több nagy áruházlánc – közölte lapunkkal a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

 

Bubenkó Csaba felhívta a figyelmet, miközben kimutatások szerint az e területen dolgozók leterheltsége 40 százalékkal nagyobb az átlaghoz képest, és egy ember jellemzően kettő munkáját látja el a kasszánál, a raktárban, a bevásárlótérben, a statisztikák is azt mutatják, hogy az élelmiszerboltokban az idén még kevesebben dolgoznak, mint 2016-ban. Mint mondta, az átlag alatti bérek mellett az elmúlt években az is fokozta a létszámhiányt, hogy a láncok a bővülő eladásokat a lehető legkevesebb dolgozóval, munkakörök összevonásával, műszakok megszüntetésével igyekeztek kiszolgálni. Ez mostanra a kereskedelmi alkalmazottak kóros leterheltségéhez, több területen bérfeszültséghez, a képzett munkatársak elvándorlásához vezetett.

 

A dolgozók helyzete a több mint 17 ezer alkalmazottat jegyző és hazánkban a legnagyobb forgalmat lebonyo­lító Tesco áruházláncnál rendkívül kritikussá vált, emiatt a múlt hét végén mintegy félezren tüntettek a multicég Fogarasi úti áruháza előtt. A szakszervezetek által meghirdetett demonstráción más cégek, így például a Metro, illetve az OBI áruházlánc dolgozói is képviseltették magukat. A szombati eseményen elhangzott, minden szakmunkás-bérminimumon foglalkoztatott tescós munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek még ebben az évben, máskülönben a sztrájktól sem riadnak vissza. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke közölte, súlyos gond a munkaerőhiány és a bértorlódás a legnagyobb foglalkoztatónak számító áruházláncnál, és sérelmezik a dolgozók megbecsülésének hiányát, valamint azt, hogy a Tesco alkalmi bérrendezésekkel próbálja megoldani a helyzetet. Kijelentette, a dolgozók elértek a tűréshatárig, ezért legközelebb egy másik kereskedelmi egységnél tartanak demonstrációt, illetve ha kell, megalakítják a sztrájkbizottságot is, ezt követően pedig kétórás, illetve egy-két napos figyelmeztető sztrájkok jöhetnek a Tesco üzletekben.

– Kevés az ember a kasszasoron, állandó problémák vannak a működésben. A friss árut kínáló pultokban például folyamatosan cserélődnek a dolgozók: szakképzetlen, kereskedelemhez nem értő embereket alkalmaznak. Az iparcikkek, divatáruk eladói sem tudják végezni a dolgukat, mivel állandóan a kasszába ráncigálják őket. A szárazáruosztályon is nagyon kevés ember dolgozik, nem győzik már, elfáradtak. Nagyon nehéz körülmények között dolgozunk havonta nettó 100-110 ezer forintért – mondta el Papp Erika, aki az Újbuda Centerben lévő Tesco alkalmazottja.

– Jelentős a munkaerőhiány, a fluktuáció eléri akár a 60 százalékot is – közölte Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezetének elnöke. Kifejtette, mostanra egy negatív spirál alakult ki, amiből sürgősen ki kell törni, ehhez önmagában a bérek emelése nem elegendő. – Meg kell oldani a létszámkérdést is, mert ha nincs meg a megfelelő dolgozói arány az üzletekben, akkor a cég nem éri el a tervezett forgalmát, megfelelő forgalom nélkül viszont a bérköltségek is egyre alacsonyabbak lesznek – jelentette ki a KASZ képviselője.

 

Forrás: Magyar Idők, 2017. július 10.