• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Szolgáltatóház lesz a falusi kisboltokból

Valamennyi településen biztosítaná a kormány a napi fogyasztású élelmiszerek, mindennapos alapcikkek helyi beszerzését a Magyar falu programban nemrég meghirdetett, 45 milliárd forintos pályázat támogatásaiból – jelenleg mintegy háromszáz kistelepülésen nincs semmilyen bolt. Az új és meglévő üzleteket szolgáltató központokká alakítanák át postával, patikával – vázolta a terveket lapunknak Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz–Coop Szövetség elnöke.

– Nagy örömmel vettük, hogy jelentős pénzkeretet különített el a kormány a kistelepülések lakosságmegtartó erejének növelésére, ezen belül arra, hogy támogassa az ott működő kiskereskedelmi egységek megújítását, hosszú távú működtetését. A vidéki kisboltok programjának előkészületeiben más szakmai szervezetekkel együtt három éve együttműködünk a kormányzattal, és most elérkezett az ideje annak, hogy meghirdessék a vidéki ellátási lánc megerősítéséről szóló, példátlanul nagy programot – közölte a Magyar Nemzettel Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

Zs. Szőke Zoltán azért kérdeztük, mert Gulyás Gergely nemrég bejelentette:

a Magyar falu program egyedi pályázati rendszerében összesen 45 milliárd forint támogatást biztosítanak a kétezer lélekszám alatti települések kisboltjainak megújulására, hogy a közszolgáltatásokat mindenütt elérhetővé tegyék.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a több szolgáltatást nyújtó közösségi terek kialakítását támogatják. – A nagy élelmiszeripari multicégek megjelenésével a kisboltok az elmúlt években bezárásra kényszerültek a legkisebb településeken. Ezért döntöttünk arról, hogy pluszforrást biztosítunk a működésükre – fogalmazott Gulyás Gergely.

Nem bírták a terheket, lehúzták a rolót

Zs. Szőke Zoltán lapunknak felidézte: a hatéves bérmegállapodást követően több olyan kisvállalkozás került veszteséges helyzetbe, ahol nem tudták kitermelni a kötelező emeléseket az alacsony forgalom melletti kevés árrésből.

– Az árrés 70-80 százalékát kellett a bérekre, járulékokra költeniük, ami végül több helyütt boltbezárásokhoz vezetett – vázolta az Áfeosz–Coop Szövetség elnöke. Mint mondta, ma nagyjából háromszáz hazai kistelepülésen nincs semmilyen alapvető bolt, ahhoz, hogy a lakosok a friss fogyasztási cikkeket, élelmiszereket megvásárolhassák, a falujuktól távolabb kell menniük.

Ezzel együtt mintegy 2400 olyan település van, ahol kétezernél kevesebben élnek, innen pályázhatnak a meglévő kisboltok a támogatásra.

– Körülbelül másfél millió embert érinthetnek a 45 milliárdos keretből támogatott fejlesztések. Nagy lehetőség ez a vidéki boltosoknak: már sokan érdeklődtek, de mindenki várja a részletszabályokat; a rendelet egy-két héten belül megjelenhet – fűzte hozzá a kereskedelmi lánc elnöke.

Színvonalasabb, új szolgáltatások jönnek

Zs. Szőke Zoltán arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a pályázaton elnyerhető támogatásokból egyrészt az ellátatlan településeken új üzletek épülnének és újranyithatnak a korábban bezárt egységek. A kereskedők kérhetnek pénzt a jelenleg is működő boltok korszerűsítésére is, például jelentősebb energiahatékonysági beruházásokra, de a modernebb berendezés, a költségtakarékos működés megteremtése is a támogatandó célok között lehet.

Modernizálásra, korszerűbb eszközökre, új berendezésekre is kérhetnek támogatást a boltosok 

Közösségi terek a lakosságért

A szakember kiemelte: az egyik legjelentősebb újítás az lesz, hogy az átalakított boltok a jövőben nem csupán önálló élelmiszer-kereskedelmi egységként kapcsolódnak be a falvak életébe.

A beruházásokkal olyan közösségi tereket, szolgáltató központokat alakítanak ki az épületekben, amelyek találkozási pontok lehetnek, és ahol más közszolgáltatások is elérhetők lesznek, például a posta vagy a gyógyszertár.

– A falu szolgáltató központjává válnának a megújuló, magyar kézben lévő üzletek, ahol megerősödnek a munkahelyek és újakat is létrehoznak. Arról nem beszélve, hogy sokkal könnyebbé válnak a legkisebb településeken élők mindennapjai.

Az a cél, hogy ne legyen Magyarországon olyan település, ahol a napi fogyasztási cikkeket nem tudják helyben beszerezni a lakosok – húzta alá Zs. Szőke Zoltán.

 

A kormány 45 milliárd forintos támogatásának a célja, hogy a kétezer fő alatti településeken megmentsük a még működő kisboltokat, és hogy ahol nem működnek ilyen üzletek, ott új, vagy már meglevő vállalkozások élelmiszer jellegű boltot nyissanak – jelentette ki a Magyar falu program részeként megjelenő pályázati lehetőségről lapunknak a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a támogatásnak az is célja, hogy az elérhető szolgáltatások – így különösen a postai szolgáltatás, valamint a gyógyszertáron kívül is forgalmazható, engedélyezett – vény nélküli – gyógyszerek kiadása, illetve közösségi tér – biztosítását egy helyen lehetővé tegye az üzlet fenntartója.

Az új szolgáltatásokhoz szükséges feltételek előteremtéséhez szintén igényelhető a támogatási összeg.

Pályázni egyéni vállalkozóknak, gazdasági társaságoknak vagy szövetkezeteknek lehet majd, támogatást olyan igénylő kérhet, aki kétezer fő alatti településen napi fogyasztási cikket forgalmazó üzletet üzemeltet, vagy olyan településen vállalja kisbolt nyitását, ahol ilyen nem működik. A pályázatokat a Magyar falu programban hirdetik ki. Nyertes pályázat esetén a támogatási összeget előlegként fizetik ki.

Több jogcímen kapható támogatás

A politikus kifejtette: pályázni lehet majd épület külső és belső felújítására, bővítésére, akadálymentesítésére legfeljebb ötvenmillió forintig, nyolcvanszázalékos támogatási intenzitással. Emellett lehet forrást igényelni arra is, hogy az üzleteket korszerű berendezésekkel szereljék fel, ide értve a kérelemben vállalt egyéb szolgáltatások folytatásához szükséges eszközöket is, például gyógyszerárusításhoz zárt szekrényt, bútorzatot. Az eszközbeszerzés a boltok felszereltségének javítására is igényelhető, például polcrendszer, pénztárgép, hűtő beszerzésére. E jogcímen legfeljebb 12 millió forint igényelhető, 75 százalékos támogatási intenzitással.

Gyopáros Alpár szerint legalább hétszáz kisboltot tudnak majd támogatni
 

A pályázó meg is vásárolhatja az üzlet működését biztosító ingatlant, erre maximum ötmillió forintot lehet igényelni, ötvenszázalékos támogatási intenzitás mellett.

– Lehet továbbá pályázni a foglalkoztatáshoz igazodó működési támogatásra is, az üzletben foglalkoztatott személy, illetve személyek munkabérének munkáltatót terhelő járulékainak megfelelő összeg megfizetéséhez. Ezt akár öt éven keresztül biztosítja a támogatás rendszere azzal, hogy minden évben kérelmeznie kell a kedvezményezettnek, és akkor jogosult rá, ha a támogatással érintett álláshelyet betölti. Az első két évben maximum két alkalmazottra kérhető a bértámogatás, ezt követően egy alkalmazottra – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Szigorú, de teljesíthető feltételrendszer

A kormánybiztos rámutatott arra, hogy forrás több tevékenységre is igényelhető egyidejűleg, így akár 66 millió forint maximális támogatásban is részesülhet egy-egy üzlet. A kérelmeket üzletenként lehet igényelni, így ha egy vállalkozás több kistelepülésen is tart fent kisboltot, akár mindegyikre kérhet támogatást. – Természetesen ebben az esetben a támogatási összegek megállapításakor figyelemmel kell lenni az uniós szabályok alapján adható támogatási jogcímek szabályaira, azaz a maximum adható összegekre – tette hozzá.

Ha egy egyéni vállalkozó, gazdasági társaság vagy szövetkezet pályázati forrást nyer, akkor öt évig üzemeltetnie kell a kisboltot az adott településen.

Emellett meghatározzák azokat az alapvető fogyasztási cikkeket, amiket a nyertes pályázónak forgalmazni kell. Sőt, ha a támogatással azt is vállalta, hogy egyéb szolgáltatást nyújt, úgy ezt is biztosítania kell, amíg a külön szerződés ezt meghatározza.

Sok százmilliárdos mentőöv a falvaknak

Gyopáros Alpár a Magyar Nemzetnek beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedekben a kétezer fő alatti településeken sok száz élelmiszerbolt zárt be. Ezeken a kistelepüléseken a bolt bezárása általában ellehetetleníti, de legalábbis megnehezíti a napi fogyasztási cikkekhez való hozzáférést.

– Ez a 45 milliárd forintos keretösszegű pályázat összesen 2379 települést érint, ebből több mint háromszáz olyan községet, ahol már nem működik kisbolt.

Amennyiben minden üzlet a maximális támogatási összeget igényli, ebben az esetben körülbelül hétszáz kisbolt támogatása oldható meg. Valószínűsíthető azonban, hogy az átlagos támogatási összeg tízmilliós nagyságrend körüli lesz, ez esetben akár még több kisboltot tudunk támogatni – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

Magyar Nemzet, 2021. febuár 7.