• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

A magyarországi élelmiszer üzletek és az élelmiszerkereskedelmi webáruházak egyaránt biztonságosak

 

Élelmiszer már a vásárlók egészségét, biztonságát veszélyeztető gyanú esetében sem árusítható

 

A magyar élelmiszerbiztonsági előírások példaértékűen rendkívül szigorúak. A hatóságok, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a fogyasztóvédelmi feladatokkal megbízott kormányhivatalok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrzést végző munkatársai folyamatosan, szigorúan ellenőrzik az élelmiszer gyártókat és kereskedőket, üzemeiket és áruházaikat, valamint eszközeiket, egyebek mellett a szállítójárműveiket, továbbá a forgalomba hozott termékeket is. 

Az élelmiszerbiztonsági követelmények azonosak a kereskedelem különböző értékesítési csatornáiban, így a hagyományos üzletekben és az internetes kereskedelemben is. Forgalomba csak biztonságos élelmiszer hozható, az értékesítési körülmények pedig semmilyen módon nem veszélyeztethetik a vásárlók egészségét, biztonságát, az internetes kereskedelemben sem. 

Élelmiszer árusítása már a vásárlók egészségét, biztonságát veszélyeztető gyanú esetén sem folytatható. A hatóságoknak minden veszélyt okozó körülményt, de már annak gyanúját is kötelező jelenteni. 

Az internetes élelmiszerkereskedelem ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítanak a hatóságok. 

A legfontosabb élelmiszerbiztonsági követelmények az élelmiszerek internetes kereskedelmében a következők. 

- Az élelmiszerkereskedő webáruházak is kötelesek valamennyi, a honlapjukon kínált termékkel kapcsolatos legfontosabb azonosító adatot közzétenni. A termék neve, nettó tömege és összetevői mellett például az allergénekről, vagy a különleges tárolási és felhasználási feltételekről is tájékoztatni kell a vásárlót. 

- Fontos, hogy a vásárlók alaposan ellenőrizzék a választott webáruházat. Nézzék meg, hogy az Általános Szerződési Feltételekben, melyek feltüntetése kötelező a honlapon, megtalálható- e a cég pontos címe (a postafiók önmagában nem elegendő), telefonszáma, és a többi kapcsolattartási lehetőség (e-mail cím és vevőszolgálat elérhetősége). 

- A magyar élelmiszerkereskedelmi webáruház esetében ellenőrizhető a NÉBIH honlapján az úgynevezett FELIR azonosító szám is. 

- Egy weboldal internetes címe ha „.hu”-ra végződik, még nem biztos, hogy a vállalkozás is magyar, ez az ÁSZF-ből kiderülhet. Külföldi (EU-n kívüli) székhelyű szolgáltatók esetében különösen körültekintőnek kell lenni, mivel a jogszabályi előírások eltérőek lehetnek a magyartól. Különösen nagy a kockázat a külföldről közvetlenül házhoz rendelt élelmiszerek esetében. 

- A vállalkozónak tájékoztatnia kell a vásárlót székhelyéről, valamint a panaszkezelés módjáról is. 

- A hazai webáruházaknak biztosítaniuk kell a 14 napon belüli indoklás nélküli elállási jogot vásárlóiknak. Élelmiszerek esetében – például gyorsan romló termékeknél – azonban ez nem mindig érvényesíthető, ezért fontos, hogy az áru átvételekor legyenek a vásárlók körültekintőek. Ellenőrizzék például, hogy a kiszállított élelmiszer hőmérséklete megfelelő-e, a fagyasztott termék nincs-e felolvadva. 

- Célszerű megnézni a megrendelt élelmiszer fogyaszthatósági, vagy minőségmegőrzési idejét, valamint a csomagolása sértetlenségét is. 

Amire különösen ügyelnek az élelmiszerkereskedő webáruházak 

A legnagyobb magyarországi élelmiszerkereskedő webáruházak hagyományos üzlettel is rendelkeznek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a webáruházban megrendelt élelmiszerféleségeket a vásárlók ugyanabból a raktárból, vagy áruházból kapják meg, mintha felkeresnék az áruházat. 

A webáruházi rendeléseket a vásárlók számára összekészítő munkatársak megkülönböztetett figyelmet fordítanak a kiválogatott élelmiszerekre, hiszen senkinek sem érdeke, hogy a vásárló bármilyen kifogás miatt azokat ne vegye át.  Különösen ügyelnek az összekészítés során az élelmiszerbiztonsági és a vásárlók egészségét védő körülményekre. Puszta kézzel fogyasztásra kész csomagolatlan lelmiszert tilos megfogni (például felvágottat, sajtot), így annak kiméréséhez megfelelő eszközöket használnak, ugyanúgy, mint a csemegepultnál az üzletben. 

A vásárlóknak a megrendelt élelmiszereket szállító járművek egyedi kialakításúk, az áru elhelyezése biztonságos, az élelmiszerek csomagolása nem sérülhet meg a szállítási körülmények miatt. A járművek a megfelelő tárolási hőmérsékletet biztosítják. 

Az áruátvétel kért helyén (ami lehet a megrendeléskor megadott cím, vagy átvételi pont) a webáruházi értékesítéssel megbízott munkatársak az élelmiszerbiztonsági előírásokat kötelesek minden tekintetben szigorúan betartani, ügyelve egyebek mellett a csomagolás épségére is. 

A webáruházi élelmiszerértékesítés során a munkatársak ugyanolyan biztonságosan kezelik a termékeket, mint a hagyományos üzletekben. 

 

ORSZÁGOS KERESKEDELMI SZÖVETSÉG 

 EGYÜTT A VÁSÁRLÓKÉRT

 

Budapest, 2020. március 14.