Élelmiszer már a vásárlók egészségét, biztonságát veszélyeztető gyanú esetében sem árusítható
A magyar élelmiszerbiztonsági előírások példaértékűen rendkívül szigorúak. A hatóságok, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a fogyasztóvédelmi feladatokkal megbízott kormányhivatalok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrzést végző munkatársai folyamatosan, szigorúan ellenőrzik az élelmiszer gyártókat és kereskedőket, üzemeiket és áruházaikat, valamint eszközeiket, egyebek mellett a szállítójárműveiket, továbbá a forgalomba hozott termékeket is.
Az élelmiszerbiztonsági követelmények azonosak a kereskedelem különböző értékesítési csatornáiban, így a hagyományos üzletekben és az internetes kereskedelemben is. Forgalomba csak biztonságos élelmiszer hozható, az értékesítési körülmények pedig semmilyen módon nem veszélyeztethetik a vásárlók egészségét, biztonságát, az internetes kereskedelemben sem.
Élelmiszer árusítása már a vásárlók egészségét, biztonságát veszélyeztető gyanú esetén sem folytatható. A hatóságoknak minden veszélyt okozó körülményt, de már annak gyanúját is kötelező jelenteni.
Az internetes élelmiszerkereskedelem ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítanak a hatóságok.
A legfontosabb élelmiszerbiztonsági követelmények az élelmiszerek internetes kereskedelmében a következők.
- Az élelmiszerkereskedő webáruházak is kötelesek valamennyi, a honlapjukon kínált termékkel kapcsolatos legfontosabb azonosító adatot közzétenni. A termék neve, nettó tömege és összetevői mellett például az allergénekről, vagy a különleges tárolási és felhasználási feltételekről is tájékoztatni kell a vásárlót.
- Fontos, hogy a vásárlók alaposan ellenőrizzék a választott webáruházat. Nézzék meg, hogy az Általános Szerződési Feltételekben, melyek feltüntetése kötelező a honlapon, megtalálható- e a cég pontos címe (a postafiók önmagában nem elegendő), telefonszáma, és a többi kapcsolattartási lehetőség (e-mail cím és vevőszolgálat elérhetősége).
- A magyar élelmiszerkereskedelmi webáruház esetében ellenőrizhető a NÉBIH honlapján az úgynevezett FELIR azonosító szám is.
- Egy weboldal internetes címe ha „.hu”-ra végződik, még nem biztos, hogy a vállalkozás is magyar, ez az ÁSZF-ből kiderülhet. Külföldi (EU-n kívüli) székhelyű szolgáltatók esetében különösen körültekintőnek kell lenni, mivel a jogszabályi előírások eltérőek lehetnek a magyartól. Különösen nagy a kockázat a külföldről közvetlenül házhoz rendelt élelmiszerek esetében.
- A vállalkozónak tájékoztatnia kell a vásárlót székhelyéről, valamint a panaszkezelés módjáról is.
- A hazai webáruházaknak biztosítaniuk kell a 14 napon belüli indoklás nélküli elállási jogot vásárlóiknak. Élelmiszerek esetében – például gyorsan romló termékeknél – azonban ez nem mindig érvényesíthető, ezért fontos, hogy az áru átvételekor legyenek a vásárlók körültekintőek. Ellenőrizzék például, hogy a kiszállított élelmiszer hőmérséklete megfelelő-e, a fagyasztott termék nincs-e felolvadva.
- Célszerű megnézni a megrendelt élelmiszer fogyaszthatósági, vagy minőségmegőrzési idejét, valamint a csomagolása sértetlenségét is.
Amire különösen ügyelnek az élelmiszerkereskedő webáruházak
A legnagyobb magyarországi élelmiszerkereskedő webáruházak hagyományos üzlettel is rendelkeznek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a webáruházban megrendelt élelmiszerféleségeket a vásárlók ugyanabból a raktárból, vagy áruházból kapják meg, mintha felkeresnék az áruházat.
A webáruházi rendeléseket a vásárlók számára összekészítő munkatársak megkülönböztetett figyelmet fordítanak a kiválogatott élelmiszerekre, hiszen senkinek sem érdeke, hogy a vásárló bármilyen kifogás miatt azokat ne vegye át. Különösen ügyelnek az összekészítés során az élelmiszerbiztonsági és a vásárlók egészségét védő körülményekre. Puszta kézzel fogyasztásra kész csomagolatlan lelmiszert tilos megfogni (például felvágottat, sajtot), így annak kiméréséhez megfelelő eszközöket használnak, ugyanúgy, mint a csemegepultnál az üzletben.
A vásárlóknak a megrendelt élelmiszereket szállító járművek egyedi kialakításúk, az áru elhelyezése biztonságos, az élelmiszerek csomagolása nem sérülhet meg a szállítási körülmények miatt. A járművek a megfelelő tárolási hőmérsékletet biztosítják.
Az áruátvétel kért helyén (ami lehet a megrendeléskor megadott cím, vagy átvételi pont) a webáruházi értékesítéssel megbízott munkatársak az élelmiszerbiztonsági előírásokat kötelesek minden tekintetben szigorúan betartani, ügyelve egyebek mellett a csomagolás épségére is.
A webáruházi élelmiszerértékesítés során a munkatársak ugyanolyan biztonságosan kezelik a termékeket, mint a hagyományos üzletekben.
ORSZÁGOS KERESKEDELMI SZÖVETSÉG
EGYÜTT A VÁSÁRLÓKÉRT
Budapest, 2020. március 14.