• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

AZ OKSZ TAGVÁLLALKOZÁSAI SEGÍTIK A KARÁCSONYI BEVÁSÁRLÁST ÉS A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉST

Az OKSZ tagvállalkozásai azzal számolnak, hogy a karácsonyi ünnepek előtt többen fognak vásárolni a kereskedelmi egységekben.  A jelenlegi járványhelyzetben – összhangban a Kormány, a közös védekezést szolgáló szigorú intézkedésével – a karácsonyi bevásárláskor is fokozottan ügyelni kell a járvány elleni védekezésre. Ahogy eddig is, az OKSZ tagvállalkozásai minden tőlük telhetőt megtesznek a vásárlók és a munkatársak biztonsága érdekében.

 

A járvány elleni védekezést szolgáló előírások betartása érdekében ugyanakkor továbbra is a vásárlók együttműködését kéri az OKSZ. Így kötelező a maszk helyes viselete, az üzleteknek pedig legkésőbb 19 órakor be kell zárniuk (december 24-én 14 óráig lehetnek nyitva). Ezért kérjük a vásárlókat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra a bevásárlást, a rövidebb nyitvatartás miatt tervezzenek előre és lehetőleg egyedül látogassák a boltokat.

 

A kijelölt idősávokban csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak. Kérjük őket, hogy saját biztonságuk érdekében éljenek ezzel a lehetőséggel.

 

Az OKSZ tagvállalkozásai továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a járvány elleni védekezésre, amire a pandémia kezdete óta több 10 milliárd forintot fordítottak az érintett kereskedelmi láncok.

 

A járvány elleni védekezés jegyében az áruházakban – a tömeges jelenlét, a tolongás elkerülése érdekében – több szakeladó, pénztáros és árufeltöltő dolgozik, megerősítették a vevőszolgálatokat is.

 

A fentieken túl az áruházak, a vásárlók biztonsága érdekében többféle, egymástól eltérő eszközt alkalmaznak, így például:

-        korlátozhatják az egyidejűleg használható bevásárlókocsik, bevásárlókosarak számát, e nélkül pedig nem engednek be vásárlót,

-        folyamatosan felhívják rá a figyelmet és padlómatricákkal is segítik a távolságtartást, erre az eladótérben is kérhetik a vásárlókat, akár személyes megszólítással is,

-        a pénztárak mellett a csemegepultoknál, hentespultoknál is távolságtartást kérnek és azt a padlón elhelyezett jelölésekkel segítik.

 

Az OKSZ együttműködésre törekszik a társ szakmai szervezetekkel is, hiszen a vásárlók kiszolgálása, az ünnepi időszak biztonsága – más szakmai kérdésekkel együtt – mindig is közös ügye a kereskedelmi képviseleteknek.

 

Budapest, 2020. december 8.

 

Országos Kereskedelmi Szövetség