• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

EGYÜTT A VÁSÁRLÓKÉRT – Mi is kérjük az időseket, vásároljanak a legkevésbé zsúfolt órákban az üzletekben, áruházakban!

Kedves Vásárlóink!

 

Továbbra is különösen fontos az Országos Kereskedelmi Szövetség tagjai, az ALDI, az AUCHAN, a dm, az EURONICS, a FRESSNAPF, az IKEA, a LIDL, a METRO, a MEDIA MARKT, a MOL, az OBI, a PENNY MARKET, a PRAKTIKER, a ROSSMANN, a SPAR, a TESCO számára, hogy mindent megtegyünk vásárlóink és munkatársaink egészségéért és biztonságáért, a pult, a pénztár mindkét oldalán. Az OKSZ tagjai arra kérnek mindenkit, hogy a saját, a családok és az őket kiszolgáló bolti dolgozók és családjaik, tehát mindannyiunk egészségének védelme érdekében tartsák be a jogszabályban is előírt kötelező maszkviselést és tartsanak biztonságos távolságot vásárlás közben!  Ezzel elkerülhetők a további szigorító szabályozások.

 

Az időskorúak védelme érdekében

 

A járványügyi szakemberek külön is kérik az időseket, hogy magukra is vigyázzanak magukra. Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony külön is kérte őket, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket és időszakokat vásárlásaik során.

 

Az OKSZ a vásárlási szokások alapján is azt javasolja, hogy az idősek lehetőségeikhez mérten a legkevésbé zsúfolt órákban vásároljanak, különösen az élelmiszer üzletekben, drogériákban, amikor kevesebben keresik fel a boltokat, mint a reggeli (munka-, iskolakezdés előtti), vagy a délutáni órákban.

 

Az idősebb korosztály lehetőség szerint támaszkodjon a környezetében a fiatalabbak segítségére is. Ha pedig hosszabb sor alakul ki az üzletben a kiszolgáló pultok, vagy a pénztárak előtt, javasoljuk az idősebb korúak előre engedését is.

 

Az arcvédő maszk kötelező viselete

 

- kérjük a vásárlókat, tegyenek eleget az üzletekben a rendeletben kötelezően előírt arc takarásnak, viseljenek a szájat és orrnyílást egyaránt eltakaró maszkot (ami alól csak a hat évesnél fiatalabb gyermekek mentesülnek),

 

- külön is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogszabályban előírtak alapján maszk nélkül nem is léphet be, nem is tartózkodhat a vásárló az üzletben, üzletsoron, bevásárlóközpontban, ha pedig felszólításra sem viseli, kötelező távozásra felszólítani, megtagadni a kiszolgálást és értesíteni a rendőrséget,

 

Mindannyiunk egészségének védelme érdekében ajánljuk

 

- lehetőség szerint ügyeljenek a vásárlók az üzletekben a megfelelő, ésszerű távolságtartásra, és bár ezt most jogszabály nem írja elő, erre plakátok, padlómatricák segítségével is felhívják a figyelmet a kereskedők,

 

- lehetőség szerint egyedül menjünk bevásárolni, hogy ezzel is csökkentsük a zsúfoltság kialakulását,

 

- javasoljuk a jól átgondolt bevásárlólista összeállítását, ezzel is rövidítve a vásárlással eltöltött időt

 

- használjanak a vásárlók - ahol már van - önkiszolgáló pénztárt, fizetéskor pedig bankkártyát, érintésmentes módot,

 

Az áruházak továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a higiéniai előírások és a hatósági ajánlások betartására. Gondoskodnak az ehhez szükséges megfelelő mennyiségű fertőtlenítő és higiéniai szerekről, eszközökről. Egyre több áruházban helyeznek el a bejáratnál kézfertőtlenítő berendezéseket. A pénztáraknál, pultoknál számos helyen építettek be plexi védőfalat is, ami erősíti a maszk használata mellett védekezésünket a járvány ellen.

 

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

 

Országos Kereskedelmi Szövetség

2020. szeptember 28.