• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Ha a webáruház átvevőpontja nyitva lehet, akkor a terméket a vásárló átveheti, egyébként nem

Az OKSZ állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól abban a kérdésben, hogy a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) számú kormányrendelet 4.§ (3) bekezdése alapján bezárásra kötelezett üzletek, ha egy webáruház átvevőpontjai, átadhatják-e a megrendelt árucikkeket.

 

A rendelet kimondja, hogy a 4.§ (2) bekezdésében fel nem sorolt üzlet köteles zárva tartani.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalását, mely szerint zárva tartásra kötelezett üzlet webáruházban megrendelt terméket nem adhat át, közöljük:

 

„A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet (104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet) végrehajtásának a webáruházak, illetve azok átvevőpontjai értékesítési tevékenységében esetlegesen előforduló jogellenes gyakorlat megelőzésére irányuló állásfoglalásom kiadására vonatkozó felvetését köszönöm.

 

Jogértelmezési szempontból úgy vélem, ha olyan web-es termékről van szó, amelynek az átvevőpontja a kormányrendelet rendelet 4. §-a alapján nyitva lehet, akkor a terméket a vásárló átveheti, egyébként nem. A szolgáltatásokat szabályozó 6. § (1) bekezdés 5. pontja alapján a házhozszállítási szolgáltatás működhet.

 

Végezetül tájékoztatom, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata értelmében a jogalkotásról szóló törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes, a fentiekben foglaltak ezért csupán tájékoztató jellegűek.”

 

Budapest, 2021. március 9.