• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Az OKSZ tagjai segítik az élelmiszeripar fejlesztését

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kiemelt fontosságú gazdaságpolitikai célkitűzésnek tartja a magyar élelmiszeripar fejlesztésének kormányzati támogatását. Együttműködött az ezzel összefüggő kérdésekben eddig is az Agrárminisztériummal, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, akik az OKSZ tagvállalkozásai közül az ALDI, az AUCHAN, a LIDL, a METRO, a PENNY MARKEZ, a SPAR Magyarország és a TESCO közreműködését is kérték. Az OKSZ tagvállalkozásai egyeztetéseket folytattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is időszerű élelmiszerpiaci kérdésekről.

Figyelemmel kíséri és támogatja az OKSZ a magyar agrárium fejlődési lehetőségeivel közvetlenül, vagy közvetve összefüggő friss kormányzati döntéseket is, így a Vidékfejlesztési Kormánybizottság megalakítását, a falusi kisboltok támogatására irányuló 45 milliárd forintos támogatási lehetőség meghirdetését és a vállalkozásokat segítő 10 millió forintos tehermentes hitellehetőség indítását is.

Kiemelkedő jelentőségű az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programja, melyben a kereskedelmi vállalkozások koordinátori, ezen keresztül együttműködési megállapodások révén segíthetik a hazai élelmiszeripari vállalkozásokat. Az OKSZ tagvállalkozások egyöntetű szándéka, hogy a február végéig rendelkezésre álló időszakig csatlakozzanak ehhez az élelmiszeripari beszállítóknak 35 milliárd forint támogatást nyújtó programhoz.

Az OKSZ a program sikeres indítása érdekében fő támogatója volt annak a február 5-i, a Store Insider és a PPH Média szervezésben megtartott szakmai fórumnak, melyen több mint száz beszállító vállalkozás vett részt. A szakmai fórumon közreműködött Dobos Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Éder Tamás, élelmiszeriparért felelős országos alelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében, valamint Cserháti Gábor, a pályázati lebonyolítást végző intézmény, az IFKA projektvezetője is. Ez a szakmai fórum az agrárium megalapozott támogatási igényei mellett azt is igazolta, hogy a beszállítók, a magyar élelmiszeripar és a kereskedelmi vállalkozások szoros együttműködése segíti a legcélratörőbb és leghatékonyabb fejlesztési megoldásokat.

Az élelmiszer kereskedelemben az értékesített termékek döntő része a hazai beszállítóktól származik jelenleg is. A hazai előállítású élelmiszerek döntő fontosságúak azért is, mivel a vásárlók egyre nagyobb arányban keresik a magyar termékeket a kereskedők tapasztalatai szerint. A magyar származású élelmiszerek piacának erősítése további műszaki fejlesztéseket igényel, a vásárlók elvárásaival is összhangban. A vásárlók igényeinek közvetítésben kulcsszerepük van a kereskedelmi vállalkozásoknak.

Az OKSZ tagvállalkozásai számára alapvető kérdés, hogy a hazai élelmiszerfeldolgozók folyamatosan fejlődjenek, a legkorszerűbb technológiai lehetőségek felhasználásával. Ez a magyar mezőgazdaság számára is előnyös, hiszen így az alapanyagok is hatékonyabban hasznosulhatnak a magyar élelmiszerpiacon. A magyar élelmiszeripar műszaki fejlesztése, a korszerű innovációk beültetése a teljes agráriumot segíti az előrelépésben.

Az elmúlt hónapokban, a járványhelyzetben bebizonyosodott, hogy a magyar mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a kereskedelem a legnehezebb, váratlan körülmények között is helyt tud állni, ami döntő részben a szoros együttműködésüknek köszönhető.

Az elkövetkező időszakban hatalmas kihívások várnak az agráriumra, az élelmiszeriparra és az élelmiszer kereskedelemre egyaránt. Ehhez az szükséges, hogy a magyar élelmiszeripar tovább fejlődjön, a legkorszerűbb technológiákat felhasználva, a kormányzati támogatások révén is.

Az OKSZ fontosnak tartja, hogy továbbra is párbeszéd legyen a támogatást nyújtó döntéshozók és valamennyi piaci szereplő között ebben a kérdéskörben is.

 

Budapest, 2021. február 18.