• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Lassult az év elején a kiskereskedelem

Várható volt a kisebb növekedési ütem, az online pénztárgép rendszer mérleget felfelé húzó hatásának gyengülése miatt. Az adózási adatok azt mutatták, hogy az online pénztárgép rendszer jelentős mértékben tisztította a kiskereskedelmi piacot is. Ennek a növekedési mutatóra gyakorolt hatása 2015-ben erős volt.

A KSH januári kiigazítatlan volumenindexe 1,6%-os növekedést mutat, ami sokkal kisebb a korábbi időszak forgalomemelkedésénél. Ez az évkezdet is arra utal, hogy 2016-ban kisebb növekedést lehet majd év végén elkönyvelni, előreláthatóan 3-4%-os mértékben. A GDP további növekedése, a reáljövedelmek várható emelkedése ebbe az irányba mutat.

Az üzemanyag vásárlások most is felfelé nyomták a kiskereskedelem mérlegét a 4,4%-os növekedési ütemmel. A különféle iparcikkek vásárlása 4,8%-os emelkedést mutat, mindkét területen átlag feletti volt a forgalom emelkedése. Az élelmiszer piac viszont visszaesett, másfél százalékkal kisebb lett, mint egy évvel korábban. Ennek oka feltehetően az, hogy 2015. erős növekedéssel indult, 2016. januárjában pedig a húsfélék és a tejtermékek árszintje 5% körüli mértékben csökkent, ezekből nyilván több fogyott, de a drágább zöldségből, gyümölcsből, a másfélszeresére drágult burgonyából pedig sokkal kevesebb. A 10% feletti drágulást mutató étolajból és cukorból is kevesebbet vásárolhattak.

A kereskedelmi vállalkozások továbbra is 3-4 százalékos növekedéssel számolnak 2016-ban. Előreláthatóan továbbra is gyorsan nő az e-kereskedelem. A januári kiskereskedelmi mérleget visszahúzó élelmiszerpiacon is éves szinten növekedés várható, mely a húsvéti költekezéssel indulhat meg.

Budapest, 2016. március 3.