• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

Olcsóbb lesz az utalványnál, jól jön a 100 ezer forint cafeteria készpénz mindenkinek

Rövidesen dönthet az Országgyűlés arról, hogyan változnak a cafeteria szabályai 2017-től. Az eddigi előkészületek alapján az egyik legfontosabb módosítás, hogy az Erzsébet étkezési utalvány megszűnne, ugyanakkor 100 ezer forint cafeteria juttatás készpénzben lenne adható.

Az Erzsébet utalványt jelenleg élelmiszerboltban és vendéglátóhelyen egyaránt be lehet váltani. Az adózási szabályok alapján havi nyolcezer forint értékhatárig adhatja a munkaadó kedvezményes közteherfizetés mellett. A 2017-től kapható 100 ezer forintos készpénz keretösszeg nagyságrendjét nézve az Erzsébet utalvány éves 96 ezer forintos felső határának felel meg.

A készpénz cafeteria juttatásban részesülő alkalmazottak természetesen szabadon költhetik el ezt az összeget, gyakorlatilag bármilyen áru-, vagy szolgáltatásvásárlásra, ez számukra mindenképpen kedvező. Az új rendszer a másik oldaláról is sokkal előnyösebb a jelenlegi utalványjuttatásnál.

Az Erzsébet utalvány eleve négy kézen fordul meg, ami nem kevés költséggel és adminisztrációval párosul: az utalvány kibocsátója az első és az utolsó állomás, a munkáltató megrendeli, átadja az alkalmazottnak, aki beváltja, majd az utalványt elfogadó boltos, vendéglős az elszámolás során visszajuttatja a kibocsátónak.

Az Erzsébet utalvány szabályai szerint a munkáltató 2% díjat fizet, ha az alkalmazottnak juttatni akar belőle. Az elfogadóhelyek, boltok, vendéglők a kibocsátó honlapja szerint 5% elfogadóhelyi jutalékot fizetnek (a nagyobb vállalkozások ennél kevesebbet). Ez a szabályzat szerint áfával együtt közel 9%-os terhet jelent az utalványértékhez képest, a gyakorlatban 7% körüli mértéket.

Jelenleg az étkezési utalványok piaca 10 milliárdos nagyságrendű költséget jelent a munkaadóknak és a beváltóhelyeknek. Ehhez még hozzá lehet számítani a beváltatlan utalványokat is, több milliárd forint értékben. Ezek a költségek és veszteségek a készpénzes rendszerben megszűnnek.

Az Erzsébet utalványok kibocsátása és beváltása egyébként a KSH adatai szerint a következők szerint alakult az elmúlt időszakban:

2014. 2015.
kibocsájtás beváltás kibocsájtás beváltás
150 141 155 143

KSH, érték: milliárd forint, az elfogadóhelyek száma jelenleg 59 ezer

Kérdés persze, hogy a dolgozó a készpénzes cafeteria elköltésénél mit választ, mire költi. Előreláthatóan a bolti költekezés súlya megmaradhat, mivel ez volt eddig is a legvonzóbb cafeteria elem az alkalmazottak körében. A Szép-kártya megtartása pedig végül is beépült a turizmus, vendéglátás rendszerébe, így lényeges változás itt sem vetíthető előre. A döntő kérdés persze az, milyen erős marad a cafeteria juttatás a bérgazdálkodásban, egyes megszűnő elemek pedig milyen belső átalakulást okozhatnak.

Budapest, 2016. június 6.