• Országos kereskedelmi szövetség

  • 1034 Budapest,
    Bécsi út 126-128.
  • mobil: +36 20 591 1776 | +36 20 253 4400
    email:

SAJTÓKÖZLEMÉNY Az OKSZ élelmiszer-kiskereskedő tagvállalatai élen járnak az élelmiszer adományozásban

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Az OKSZ élelmiszer-kiskereskedő tagvállalatai élen járnak az élelmiszer adományozásban

 

Naponta mentik az üzletekből a megmaradt élelmiszert a vásárlók és a rászorulók javára

 

Az élelmiszer-hulladék csökkentését kiemelt feladatként kezelik a Magyarországon működő nemzetközi vagy vegyes tulajdonú élelmiszer-kiskereskedők. A hulladékveszteséget automatizált árugazdálkodási rendszerekkel csökkentik minimálisra, az üzletekben megmaradt és fogyasztásra alkalmas élelmiszer pedig kedvezményes áron a vásárlókhoz, illetve adományként a rászorulókhoz jut el. A nemzetközi áruházláncok a hulladék mennyiségének nyomon követésével, valamint szemléletformáló jó gyakorlatokkal mutatnak példát annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer kerüljön a kukákba.

 

Élen a társadalmi felelősségvállalásban

Bár a kiskereskedelemhez az élelmiszerhulladék csupán közel 5%-a köthető, a veszteség minimalizálása azonban üzleti, környezetvédelmi és társadalmi szempontból is fontos cél az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hat nemzetközi élelmiszer-kiskereskedője (az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a SPAR és a Tesco) számára. Habár többezer termékből álló árukészlettel dolgoznak, hatékony árugazdálkodási rendszereik lehetővé teszik a napi értékesítéshez szükséges termékmennyiségek előrejelzését és optimális meghatározását. Hasonló automatizált monitoring rendszerek támogatják a minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejükhöz közeledő élelmiszerek csökkentett árú értékesítését, amivel a vásárlók is jól járnak. A fenntartható működés alapján a szemétlerakóba kerülő kevesebb élelmiszer kevesebb kárba veszett termeléshez felhasznált erőforrást jelent, ezen kívül a hulladék feldolgozásához is kisebb mértékű kapacitás szükséges, végső soron a csökkenő mértékű kidobott élelmiszer mérsékli a környezeti lábnyomot.

 

Adományozás, karitatív tevékenység

A bontatlan és a csomagoláson ajánlott módon tárolt élelmiszerek legtöbb esetben a minőségmegőrzési idő lejártát követően is alkalmasak emberi fogyasztásra. A napi fogyasztási cikkeket értékesítő OKSZ tag élelmiszer-kiskereskedők sok olyan nehéz helyzetben élő embernek segítenek, akik nem jutnak minden nap elegendő és minőségi élelmiszerhez. Az érintett vállalatok többféle módszert is alkalmaznak arra, hogy a megmaradt élelmiszer minél nagyobb hányadát juttassák el a rászorulóknak. Az élelmiszerek egy részét a kereskedők kedvezményes áron kínálják a vásárlóknak. Ezen felül a megmaradt élelmiszerek karitatív szervezetek (például Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, az Ökumenikus Segélyszervezet, vagy az Élelmiszerbank) javára kerülnek felajánlásra több tagvállalat által, melyeket a karitatív partnerek helyben szinte órákon belül eljuttatnak az egyes áruházak környékén élő rászorulók részére. A tagvállalatok nem csak a jogszabály által előírt élelmiszereket ajánlják fel adományként, hanem annál jóval szélesebb körben adnak át élelmiszert a karitatív szervezetek részére. A rászorulóknak ily módon eljutatott élelmiszer mennyisége meghaladja éves szinten a 7750 tonnát, ami több mint 18 millió adag ételnek felel meg, egy adag ételt 420 grammnak számolva.

Az OKSZ tagjai együttműködnek az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal is, amelynek megküldik az élelmiszermentéssel, adományozással, hulladékcsökkentéssel kapcsolatos adatokat.

 

Egyéb élelmiszerhulladék csökkentési eljárások

Az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek általában állat-menhelyekre és vadasparkokba kerülnek, amely állati eredetű élelmiszerek pedig az állatok takarmányozására sem alkalmasak, azoknak a nagy részét biogázüzemben hasznosítják, a nem állati eredetű élelmiszerhulladékok pedig biohulladékként kerülnek komposztálásra. Az állati takarmány célra eladományozott vagy a megújuló energia/komposzt/egyéb ipari hasznosításra átadott élelmiszer mennyisége éves szinten meghaladja a 35700 tonnát. Csak az megy a kommunális hulladéklerakókba, ami nem kerül biohulladékként komposztálásra és nem kerül biogázüzembe sem.

 

 

 

 

Budapest, 2024. június 6.

 

 

Országos Kereskedelmi Szövetség